Energetika.ba
Novosti

Još je puno prostora za korištenje biomase u Hrvatskoj

Autor: Energetika.ba
Još je puno prostora za korištenje biomase u Hrvatskoj

Jučer na otvorenoj konferenciji za novinare na temu 'Položaj biomase i OIE u energetskj politici Hrvatske' Davor Škrlec, zastupnik u Europskom parlamentu, osvrnu se na statističke podatke iz 2016. godine kada je Eurostat objavio da je hrvatska povećala svoj udio iz obnovljivih izvorima energije za čak 10 postotnih bodova u odnosu na 2015. godinu.

Naime, Škrlec je zabrinut jer ispada da je Hrvatska jedina članica koja je postigla tako velik rezultat u obnovljivih izvorima, koji sada čini 27 % u finalnoj potrošnji. Naglašava da podaci nisu revidirani, a porast je nastao na temelju novo otkrivene potrošnje ogrjevnog drveta, pogotovo zato jer se brojke nisu odrazile u povećanju BDP-a, razvoj i cijenu industrijskih proizvoda. Iako su i ostale države članice primjenjivale istu metodu analize, nijedna nije imala korekciju od 10 postotnih bodova kao Hrvatska. Tako je Hrvatska već zadovoljila ciljeve za obnovljive izvore koje većina drugih članica mora zadovoljiti do 2030. godine, što je poruka da se ne treba više investirati u obnovljive izvore energije, pojašnjava Škrlec.

Takva situacija otežava dobivanje bespovratnih sredstava iz europskih fondova za javne ustanove, poput škole, vrtiće koji imaju kotlovnice na fosilna goriva koji bi prelaskom na biomasu postigli financijsku uštedu. Zdravko Jelčić, Spin Valis d.d., ističe kako Hrvatska izvozi više od 90 % peleta, što je otprilike kolona šlepera od Zagreba do Siska, gdje se mora naglasiti velika ekonomska šteta zbog emisija, a i energetska šteta jer podižemo energetsku učinkovitost drugih zemalja (Italija, Austrija, Njemačka itd.). Uz to, treba naglasiti kako toliki izvoz utječe na primjenu nafte, zaposlenosti, razvoj domaćeg tržišta peleta i samog gospodarstva, objašnjava Jelčić.

Također je naglasio kako u zemljama poput Njemačke, Austrije, Slovenije itd. subvencionira se kupovina peći za pelete, uz to, uključujući i Srbiju, imaju i smanjenje stope PDV-a na pelete, što kod nas nije slučaj. Spin Valis je jedina tvrtka u Hrvatskoj koja radi na centru kompetencije po modelu 2, projektu vrijednom 12 milijuna EUR, gdje bi se polovica financirala bespovratnim sredstvima iz europskih fondova.

Takav projekt se pojavljuje prvi puta u povijesti Hrvatske i drvne industrije, a trebao bi predstavljati iskorak tvrtke u smislu pametne specijalizacije, pri čemu će se povećati korištenje biomase. Projekt bi potaknuo razvoj inovativnih proizvoda u drvnoj industriji i industrijskog dizajna izrađenih od masivnog drva hrasta i bukve te primjenu smart rješenja kod proizvodnje energije iz drva.

Tvrtka bi pokretanjem takvog projekta uz brikete počela proizvoditi i pelete. Marija Kavran, CROBIOM, istaknu je loše rezultate što se tiče učešća obnovljivih izvora energije u javnoj nabavi te naveo primjer NP Plitvičkih jezera, koji i dalje ima kotlove na fosilna goriva 4 MW – 5 MW. Početkom veljače objavljeni su rezultati koji pokazuju da je prvi puta u 2017. godini udio proizvedene energije pomoću vjetra, Suncai biomase (20,9 %) premašio energiju proizvedenu iz ugljena (20,6 %), dok se udio energije proizvedene iz plina također smanjio te iznosi 19,6 %, ističe Kavran.

Uz to je spomenuo i izvještaj Europske agencije za zaštitu okoliša (EEA) da je EU provedbom različitih oblika poticanja OIE u konačnici dovela do smanjenja stakleničkih plinova za 9 %, odnosno smanjenje korištenja fosilnih goriva za 10 %, tj. smanjenje ukupne potrošnje primarne energije za 2 %, prenosi Energetika-net.

Energetika.ba