Energetika.ba
Energetski samit 2024

Ključne energetske teme na samitu u Neumu krajem aprila

Autor: Energetika.ba
Ključne energetske teme na samitu u Neumu krajem aprila
Foto: Energetski samit

U Neumu će se od 24. do 26. aprila održati Energetski samit 2024.

Projekt organiziju Vlada Sjedinjenih Američkih Država (USAID - Projekat asistencije energetskom sektoru USAID EPA), Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Savezna vlada Njemačke preko Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Ministarstvo vanjskih poslova Republike Češke, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini i Britanska ambasada Sarajevo.

Uz eminentne stručnjake, na Energetskom samitu 2024 u Bosni i Hercegovini održat će se panel diskusije i propratni događaji o temama vezanim za energetsku tranziciju u Bosni i Hercegovini. Zajedničkim angažmanom poslovne zajednice, finansijskih institucija, građana i kreatora politike, može se postići sveobuhvatan i efikasan prelazak na čistu energiju. Na samitu će se također razgovarati o važnim temama kao što su CBAM, pravedna energetska tranzicija i finansiranje energetske tranzicije, sigurnost snabdijevanja prirodnim gasom, berze električne energije, sistem trgovanja emisijama, nauka i razvoj, investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije, kapaciteti mreže, obnovljiva energija te energetska efikasnost.

Fokusiran na ubrzanje energetske tranzicije, Samit ima za cilj izgradnju platforme za saradnju i razmjenu znanja, najboljih praksi i strategija za čistiju i održiviju energetsku budućnost u Bosni i Hercegovini.

Kao i prethodnih godina, Energetski samit 2024 u Bosni i Hercegovini organizujemo pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i regulatornih komisija u sektoru energije u Bosni i Hercegovini.