Energetika.ba
Novosti

Njemačka će koristiti ugljen i nakon 2030.

Autor: Energetika.ba
Njemačka će koristiti ugljen i nakon 2030.

Njemačka će teško izbaciti ugljen iz upotrebe u proizvodnji struje do 2030. godine, upozorio je ministar finansija Christian Lindner naznačivši da su male šanse za realizaciju idealne opcije iz sporazuma o vladajućoj koaliciji.

"Sve dok nije jasno je li energija dostupna i cjenovno pristupačna, trebali bismo prestati sanjati o postupnom izbacivanju ugljena iz upotrebe do 2030.", rekao je ministar u intervjuu za novine Koelner Stadt-Anzeiger u utorak navečer.

U sporazumu o koaliciji Socijaldemokratska stranka (SPD) kancelara Olafa Scholza, Zeleni i Lindnerovi liberalni Slobodni demokrati (FDP) utanačili su da će u "idealnom" slučaju pomaknuti rok postupnog izbacivanja ugljena iz upotrebe s 2038. na 2030. godinu.

"Taj rok ionako neće puno pomoći klimi budući da, prema evropskim propisima, smanjena emisija ugljikovog dioksida u Njemačkoj otvara prostor za postupno povećanje (u drugim zemljama - op. ur.), primjerice u Poljskoj", rekao je ministar FDP-a, prenosi Hina.

Njemački ogranak ekološkog udruženja Friends of the Earth smatra da Njemačka mora prestati koristiti ugljen do 2030. kako bi ostvarila zacrtane klimatske ciljeve.

"Dozvole za ugljikov dioksid u Njemačkoj moraju se poništiti kako se ne bi ispuštao u drugim evropskim zemljama", rekao je u srijedu lider udruženja Olaf Bandt.

Postupak postupnog izbacivanja ugljena iz upotrebe do 2030. već je krenuo i struja iz elektrana na ugljen uskoro više neće biti potrebna zahvaljujući ogromnoj tržišnoj dinamici obnovljivih izvora energije, naglasio je Bandt.

Ministar finansija želi da se Njemačka više oslanja na prirodni plin iz domaće proizvodnje.

"Treba intenzivirati domaću proizvodnju plina i paralelno pojačati proizvodnju struje iz obnovljivih izvora", naglasio je.

Upitan treba li Njemačka graditi nove elektrane na plin kako bi imala rezervnu opciju, Lindner je odgovorio: "Svest će se na to, ali pitanje je kako to izvesti dovoljno učinkovito u tržišnoj privredi da cijene električne energije ne bi i dalje rasle."

(Energetika.ba)