Energetika.ba
Novosti

Nuklearni pritisak na COP28 mora doći sa zaštitnim mjerama proliferacije

Autor: Energetika.ba
Nuklearni pritisak na COP28 mora doći sa zaštitnim mjerama proliferacije

Napor za povećanjem nuklearne energije kako bi se pomoglo u borbi protiv klimatskih promjena mora doći s pojačanim mjerama zaštite za borbu protiv proliferacije fisionih nuklearnih materijala, rekao je u petak jedan iz grupe dvostranačkih američkih senatora koji prisustvuju pregovorima COP28 u Dubaiju.

Promoviranje nuklearne energije odigralo je veliku ulogu u pregovorima COP28 uz malo rasprave o zaštitnim mjerama za uranijum i plutonijum koji se mogu koristiti u nuklearnom oružju. Više od 20 zemalja obećalo je 2. decembra da će utrostručiti kapacitet nuklearne energije do 2050. godine, a američki izaslanik za klimu John Kerry je rekao da svijet ne može postići "neto nultu" emisiju bez izgradnje novih reaktora, piše Reuters.

Senator Edward Markey, član demokratske stranke, rekao je da moraju postojati standardi "kako bi se jamčilo da klimatskoj krizi nećemo doprinijeti krizom neširenja nuklearnog oružja".

- Svaki koraci naprijed... moraju biti praćeni najjačim zaštitnim mjerama punog obima, inače ćemo vidjeti Sjevernu Koreju, Iran i Irak širom planete, rekao je Markey novinarima u pozivu.

Sjeverna Koreja je nastavila razvijati nuklearno oružje 2023. i izbjegavati sankcije UN-a koje imaju za cilj prekinuti finansiranje nuklearnog programa Pjongjanga, prema UN-u.

SAD kažu da je Iran blizu izrade nuklearnog oružja, ali Teheran kaže da je program u miroljubive svrhe. Irak nikada nije napravio bombu i demontirao svoj nuklearni program nakon Zaljevskog rata 1991. godine. SAD i osam drugih zemalja posjeduju nuklearno oružje.

"Ako želimo spriječiti lokalizirane, intenzivne oblike globalnog zagrijavanja - nuklearne eksplozije u svjetskim vojnim žarištima - morat ćemo pooštriti kontrolu nad 'miroljubivom' nuklearnom tehnologijom koja se lako može zamijeniti za pravljenje bombi", rekao je Henry Sokolski, šef obrazovnog centra o politici neširenja oružja.

U delegaciji Senata koja prisustvuje COP28 su demokrate Tom Carper i Ben Cardin, te republikanka Lisa Murkowski.

Grupa je radila na putovanju avionom na zakonodavstvu za podršku zaštitnim mjerama za manje nuklearne elektrane koje bi se mogle graditi u tvornicama koje se zovu mali modularni reaktori, rekao je Carper. Mjera je u verziji Zakona o nacionalnoj odbrani, a Carper je rekao da grupa radi na tome da opstane u nacrtu zakona o politici odbrane američkog Kongresa.

Cardin je rekao da zakonodavci rade s mnogim zemljama zainteresiranim za nuklearnu energiju "kako bi osigurali da imamo najbolji aranžman koristeći američku tehnologiju i američke kompanije, mislimo da je to najsigurniji put naprijed."

Saudijska Arabija nastoji izgraditi nuklearnu energiju. Njegov de facto vođa Mohammed bin Salman rekao je ako Iran dobije nuklearni arsenal da će ga i kraljevstvo tražiti.

(Energetika.ba)