Energetika.ba
gordan mišeljić

HET i naknade za potopljeno zemljište: Pregovori RS-a i Crne Gore u toku

Autor: Energetika.ba
HET i naknade za potopljeno zemljište: Pregovori RS-a i Crne Gore u toku
Foto: Arhiv

Preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/ će nastavkom plaćanja naknada od Bilećkog jezera za potopljeno zemljište Nikšiću imati dodatni i značajan doprinos razvoju ne samo hercegovačkih lokalnih zajednica, nego i šire opštine Nikšić u Crnoj Gori, uz ostale brojne projekte koje to preduzeće već realizuje u hercegovačkoj regiji, izjavio je danas Srni direktor HET-a Gordan Mišeljić.

On je napomenuo da su razgovori predstavnika dva ministarstva energetike RS i Crne Gore prije nekoliko dana u Trebinju inicijalni pregovori da se riješi pitanje tih naknada, navodeći da bi sada trebalo da se formiraju radne grupe koje će to tačno definisati.

Mišeljić je podsjetio da je plaćanje tih naknada opštini Nikšić bila obaveza koju je HET izvršavao sve do prethodnog Odbrambeno-otadžbinskog rata, s obzirom na to da se oko 17 do 18 odsto Bilećke akumulacije nalazi na tom području Crne Gore.

- Ukupan iznos koji će biti plaćan zavisiće od proizvedene struje na brani Grančarevo i tačno postoji definisana formula od prije rata, pa pretpostavljam da će se po toj formuli raditi i u budućnosti, iako su potrebna usaglašavanja jer su koncesione naknade za potopljeno zemljište različite u zakonskim regulativama u Srpskoj i Crnoj Gori - pojasnio je Mišeljić.

On je podsjetio da su čelnici dva ministarstva takođe razgovarali i o mogućnosti snabdijevanja Boke Kotorske vodom iz bilećke akumulacije jer Herceg Novi sada dobija vodu sa vodostana hidroelektrane "Plat“ u Dubrovniku.

Mišeljić je ukazao na veliki energetski i vodoprivredni značaj Bilećkog jezera kao ogromnog vodenog rezervoara, koji u svakom trenutku može da odgovori potrebama elektroenergetskog sistema RS, ali i BiH i regiona.

- Bilećko jezero je značajno za nivelaciju količine vode na godišnjem novou, jer omogućava da se sačuva dovoljno vode u rijeci Trebišnjici koja može da služi za vodosnabdijevanje, tehničku vodu, navodnjavanje obradivih površina, a prije svega za proizvodnju struje - naveo je Mišeljić.

On je ukazao i na značaj vodosnabdijevanja Bileće s obzirom na to da se izvorišna zona rijeke Trebišnjice nalazi u podnožju Bileće, navodeći da bi se, kada je riječ o tehničkoj vodi, to moglo proširiti iz tog dijela jezera i da će vjerovatno u perspektivi i ti projekti zaživjeti, prenosi Srna.

Mišeljić je dodao da se na mnogo načina može iskoristiti potencijal velike količine vode Bilećkog jezera, ali je podsjetio da je problem velika oscilacija vode tokom godine koja se kreće i do 50 metara visinski, ali da na jezeru već postoji neki vid sportskog ribolova i turističkih aktivnosti koje bi mogle biti proširene.