Energetika.ba
Hidroenergija

Majski cvijet: Trajno zabraniti izgradnju mHE na Bunskim kanalima

Autor: Energetika.ba
Majski cvijet: Trajno zabraniti izgradnju mHE na Bunskim kanalima

Ekološka udruga "Majski cvijet" u subotu je, na događaju u Mostaru pod simboličnim nazivom "Buna na Buni", pozvala sve nadležne gradske, županijske i federalne organe da konačno zaštite interese građana i trajno zabrane izgradnju minihidroelektrana (mHE) Buna 1 i 2.

Iz te udruge ističu kako su građani Mostara sa lokacije Bunskih kanala poslali jasnu poruku da je njihov interes zabrana izgradnje mHE na ovom lokalitetu te da je potrebno da se hitno donese odluka kojom će se zabraniti izgradnja mHE na Bunskim kanalima, koji su još Rješenjem iz 1970. godine proglašeni zaštićenim dijelom prirode u Zavodu za zaštitu Spomenika prirode FBiH.

"Tijekom ove višegodišnje borbe, pokazali smo mjerodavnim institucijama i javnosti kako je naša borba opravdana i da zakonski nije dozvoljena gradnja mHE na ovom lokalitetu. Od Gradskog vijeća Grada Mostara očekujemo da u što skorije vrijeme, a prije usvajanja novog prostornog plana, donese odluku o izmjeni i dopuni postojećeg prostornog plana kojom bi se iz njega isključila gradnja mHE Buna 1 i 2. Zato sada ponovo šaljemo jasnu poruku da se ova odluka donese u što skorijem vremenu. Također, pozivamo Federalno ministarstvo okoliša i turizma da se prigodom izdavanja dozvola vodi svim dosadašnjim činjenicama te da sve odluke donosi u skladu sa zakonom", izjavio je predsjednik Ekološke udruge 'Majski cvijet' Oliver Arapović.

Energetika.ba / FENA