Energetika.ba
Vjetroenergija

Antić: Dio vjetroparka "Čibuk" ove godine na elektromreži

Autor: Energetika.ba
Antić: Dio vjetroparka "Čibuk" ove godine na elektromreži

Dio vjetroparka "Čibuk" u opštini Kovin, projekat koji se realiuzuje uz podršku kompanije Masdar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, biće priključen na mrežu već u toku ove godine, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić u razgovoru sa novoimenovanim ambasadorom UAE Mubarakom Saidom Aldahrijem.

Antić je pozvao ambasadora da zajedno obiđu radove na izgradnji vjetroparka, te podsjetio da će prva faza projekta vjetroparka "Čibuk 1", uz podršku Vlade Srbije, biti realizovana ove godine.

- Vlada Srbije sa velikom pažnjom prati projekte na kojima su angažovane kompanije iz UAE, a posebnu važnost u razvoju energetskog sektora predstavlja projekat vjetroparka Čibuk, snage 158 MW koji realizuje kompanija Masdar, koja će u velikoj mjeri da doprinese povećanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora - rekao je Antić.

Kako je saopštilo Ministarstvo rudarstva i energetike, Antić je konstatovao da je saradnja dvije države zasnovana kako na prijateljstvu, tako i na visokom političkom i ekonomskom nivou, prenosi Tanjug.

Ambasador Aldahri je naglasio da projekat "Čibuk" u velikoj mejri utiče na razvoj ekonomskih odnosa dvije zemlje, ali da svakako postoji prostor za proširenje trgovinske razmjene.

Energetika.ba