Energetika.ba
Norveška kompanija

H2Carrier planira plutajuće postrojenje za proizvodnju vodonika i amonijaka uz vjetroelektrane

Autor: Energetika.ba
H2Carrier planira plutajuće postrojenje za proizvodnju vodonika i amonijaka uz vjetroelektrane
Foto: Ilustracija

Norveška kompanija H2Carrier podnijela je zahtjev za dobijanje dozvola za gradnju dva vjetroparka velike snage kako bi proizvedenu električnu energiju koristila u, kako tvrdi, prvom plutajućem postrojenju za za dobijanje vodonika i amonijaka.

Power-to-X projekat bio bi lociran u Finmarku, najsjevernijem i najistočnijem okrugu Norveške, unutar arktičkog kruga, gdje postoje uslovi za lociranje plovila P2XFloater.

Kompanija H2Carrier AS je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dvije vjetroelektrane podnela Norveškom direktoratu za vodne resurse i energiju (NVE).

Podnošenje zahtjeva je ustvari odgovor na vladinu inicijativu za povećanje proizvodnje energije i razvoj industrije u okrugu Finmark.

Vjetroparkovi će imati ukupnu snagu od 1,55 GW

Vjetroelektrana Oksefjorden bi bila postavljena na poluostrvu Skjøtningberg/Nordkin, dok bi vjetropark Rubbedalshøgda bio lociran na poluostrvu Varanger.

Dvije elektrane imaju planirani instalisani kapacitet od 1,55 GW sa procenjenom godišnjom proizvodnjom od 6,356 GWh. Procijenjeni godišnji obim proizvodnje zelenog vodonika je 109.000 tona, a amonijaka 610.000 tona, naveo je H2Carrier.

Kompanija je saopštila da će brod sa proizvodnim pogonima biti usidren u blizini obale i vjetroparkova, što će, kako tvrde, omogućiti da se izbjegne “veliki nepovratni utjecajna životnu sredinu” koji se obično povezuje sa konvencionalnom proizvodnjom vodonika i amonijaka na kopnu, prenosi Balkan Green Energy News.

Postrojenje P2XFloater, kako se navodi na sajtu kompanije, ne zahtijeva zakup ili kupovinu zemljišta, rezervoare za skladištenje, izgradnju pristaništa ili koncesije za izgradnju i rad. P2XFloater je, također, fleksibilan u svom pozicioniranju, jer se može locirati tamo gdje obnovljiva energija ima najnižu cijenu.

To omogućava postrojenju da koristi najniže cijene energije iz obnovljivih izvora na svijetu, proizvodeći na taj način izuzetno jeftin i konkurentan zeleni amonijak, piše na sajtu.

Zeleni vodonik se proizvodi od morske vode koja se prečišćava i unosi u elektrolizere. Zatim se taj vodonik kombinuje sa azotom koji se ekstrahuje iz vazduha i sintetiše u generatoru amonijaka da bi se dobio zeleni amonijak.

Kao sljedeći korak, NVE će pripremiti plan koji uključuje saslušanja, procjene utjecaja i druge korake pre bilo kakvog davanja koncesije za izgradnju vjetroelektrana.

Morten Lunde, izvršni direktor H2Carrier AS, rekao je da je kompanija sa zadovoljstvom predstaviti planove koji im omogućavaju da iskoriste tehnologije i procese razvijene iz norveških naftnih i gasnih aktivnosti na moru.

„Ograničeni kapacitet mreže u okrugu Finmark predstavlja usko grlo za razvoj novih obnovljivih izvora energije. Ali, nova zelena industrija na plutajućem proizvodnom postrojenju u blizini vjetroparka omogućava da više ne zavisimo od širenja nacionalne mreže“, naglasio je Lunde.