Energetika.ba
EIB Global

Investicije u vjetroelektrane na Vlašiću i u Posušju teške skoro 300 miliona eura

Autor: Energetika.ba
Investicije u vjetroelektrane na Vlašiću i u Posušju teške skoro 300 miliona eura
Vlašić

EIB Global, finansijski ogranak Evropske investicijske banke (EIB) za aktivnosti izvan EU, odobrio je kredit u iznosu od 36 miliona eura za izgradnju vjetroelektrane snage od 50 MW na Vlašićkoj visoravni, koja se nalazi oko 15 km sjeverozapadno od Travnika.

Ovaj kredit upotpunjuje bespovratna sredstva u iznosu od 21 miliona eura koja je Evropska unija dodijelila u decembru 2023. putem Investicijskog fonda za Zapadni Balkan (WBIF).

Pogon je usklađen sa državnim strategijama za obnovljivu energiju i podrazumijeva izgradnju do 18 vjetroturbina i njihovo priključenje na državnu energetsku mrežu te se očekuje da će godišnje proizvoditi oko 115 GWh električne energije.

Ta proizvodnja jednaka je godišnjim energetskim potrebama 20.000 domaćinstava i godišnjim emisijama od 140.000 tona CO2. Osim što doprinosi ostvarenju ciljeva zemlje u pogledu obnovljivih izvora energije i smanjuje oslanjanje na ugalj, ovaj projekat podržava prelazak na niskokarbonsku ekonomiju i jača održivi razvoj.

Projekat vjetroelektrane Vlašić, čija se vrijednost procjenjuje na preko 91 milion eura, u Ekonomskom i investicijskom planu EU označen je kao Glavni projekat 4 – Obnovljivi izvori energije. Evropska unija je izdvojila 21 milliona eura bespovratnih sredstava za njenu izgradnju. Bosna i Hercegovina doprinosi iznosom od 16,7 miliona eura, a razvojna banka KfW kreditom od 16,5 miliona eura.

Za VE Poklečani kod Posušja EU je odobrio 43,66 miliona eura bespovratnih sredstava (osim 380.000 eura već izdvojenih za pripremu projekta).

Projekt "Vjetroelektrana Poklečani" razvit će vjetroelektranu od 132 MW u Zapadnohercegovačkom kantonu, a pritom se očekuje da će vjetroelektrana proizvoditi 436 GWh električne energije godišnje. O kakvim se brojkama radi, govori i procjena kako je to ekvivalentno potražnji za energijom 72.700 kućanstava, a projekt će također smanjiti emisije CO2 za oko 446.900 tona godišnje.

EU je pružio tehničku pomoć za pripremu projekata i sufinansira investicije u okviru Flagship 4 projekta "Obnovljiva energija" - Ekonomskog i investicijskog plana. Procijenjena ukupna investicija za VE Poklečani veća je od 200 miliona eura: EU je osigurao više od 44 miliona eura bespovratnih sredstava (43,66 milijuna eura + 380.000 eura za pripremu projekta). Ostale investicije uključuju povoljna kreditna sredstva od EIB-a u iznosu od 75 milijuna eura, povoljna kreditna sredstva od KFW-a u iznosu od 75 milijuna eura, kao i državni doprinos od oko 6,2 milijuna eura.