Energetika.ba
Kitemill

Norveška kompanija za energiju vjetra u zraku priprema 24-satni testni let

Autor: Energetika.ba
Norveška kompanija za energiju vjetra u zraku priprema 24-satni testni let
Foto: X

Norveški razvojni program za energetsku snagu vjetra u zraku, Kitemill, priprema svoju tehnologiju za 24-satni neprekidni let, praćen demonstracijama više uređaja.

Energetska snaga vjetra u zraku proizvodi električnu energiju koristeći zmajeve ili krila koji su povezani užetom s postajom na tlu. Prema Airborne Wind Europe, sistemv funkcioniše u dvije faze. Prva je faza snage gdje zmaj leti poprečno na vjetar u osmicama, odmotavajući uže i proizvodeći energiju. Druga, ili retrakcijska faza, uključuje ponovno navijanje užeta i spuštanje zmaja natrag na početnu poziciju. Za to je potrebno oko 20% energije proizvedene u fazi snage.

CEO Kitemilla, Thomas Hårklau, izrazio je sigurnost u brze napretke koji se mogu postići ove godine nakon osiguranja više od 2 miliona eura (2,17 milijuna dolara) finansiranja od nizozemske investicijske firme Expanding Dreams.

"Imamo dozvolu za postavljanje pet sistema, plus opreme za postavljanje dva," rekao je gospodin Hårklau. "Sljedeći veliki korak je pet sati neprekidnog rada, pet puta sedmično - pokazujući da letimo s povjerenjem, a ne ad-hoc operacijom. Nakon čvrstog perioda demonstracije pod tim uslovima, preći ćemo na 24-satni korak."

Prema Hårklauu, 2024. godine Kitemill će se usredsrediti na rukovanje kvarovima i ublažavanje problema, kao i na demonstriranje funkcionalnih operacija.

U maju 2023., Kitemill je produžio svoj rekord trajanja leta ostvarivši pet sati neprekidnog rada po prvi put. Proboj se poklopio s još jednim važnim događajem jer je firma premašila 500 testnih letova putem pilotskih sustava KM0 i KM1, prenosi Power Engineering International.

Kasnije te godine, Kitemill je predstavio planove za svoj prvi komercijalni sistem, KM2. Tehnologija će se koristiti u projektu Norse Airborne Wind Energy (NAWEP) vrijednom 7,5 miliona eura, podržanom od strane EU-inovacijskog fonda, s ukupno 12 KM2 jedinica koje će biti instalirane.

CEO Kitemilla, Thomas Hårklau, rekao je da se naporima razvojnih programera na kontinentu velikim dijelom podupire zagovaranje i vođstvo Airborne Wind Europe. Međutim, dodaje da sektor ostaje nedovoljno investiran u poređenju s drugim nastajućim tehnologijama koje će imati znatno manji utjecaj ako uspiju, a znatno je veći prag za postati održiv.

Hårklau je objasnio da "AWE tehnologija cilja na velike neiskorištene vjetrovne resurse do pola milje iznad zemlje, gdje se mogu koristiti jači i dosljedniji vjetrovi s nižim ugljičnim intenzitetom, u poređenju s drugim obnovljivim izvorima energije - generirajući veće energetske prinose uz niže troškove."

Pilotski sistem KM1 firme Kitemill sastoji se od zmaja, užeta i postaje na tlu. Web stranica firme objašnjava kako zmaj radi. "Kao što se obični zmajevi ponašaju na vjetrovitim danima, zmajevi povlače uže iz generatora vitla na postaji na tlu dok lete u helikoidnom uzorku u smjeru vjetra." Automatski sistem stalno traži optimalnu visinu i brzinu vjetra.

Kitemill je osnovan 2008. godine i primio je investicije od firmi En-Vision Europe Limited Ignatia i Evropskog vijeća za inovacije.