Energetika.ba
Udar na ambicije

Norveški energetski gigant obustavlja planove za vjetroelektrane u Vijetnamu

Autor: Energetika.ba
Norveški energetski gigant obustavlja planove za vjetroelektrane u Vijetnamu
Foto: Equinor

Norveški državni energetski gigant Equinor obustavio je planove za ulaganje u vijetnamski sektor vjetroelektrana na moru, rekao je glasnogovornik kompanije za Reuters, što predstavlja udarac za ambicije ove zemlje u jugoistočnoj Aziji u pogledu zelene energije.

Vijetnam je privukao međunarodno interesovanje za svoje planove za obnovljive izvore energije zbog jakih vjetrova u plitkim vodama u blizini obalnih, gusto naseljenih područja, prema podacima Svjetske banke. Međutim, kašnjenja u regulatornim reformama su nedavno natjerala neke potencijalne investitore da preispitaju svoje planove.

"Odlučili smo obustaviti razvoj poslovanja u Vijetnamu i zatvoriti naš ured u Hanoju," rekao je Magnus Frantzen Eidsvold, glasnogovornik Equinora, u intervjuu.

Ovo je prvi put da je Equinor zatvorio međunarodni ured fokusiran na razvoj vjetroelektrana na moru. Kompanija je prethodno izašla iz više od desetak zemalja u kojima je imala aktivnosti u sektoru nafte i gasa tokom posljednjih nekoliko godina kako bi se fokusirala na obnovljive izvore energije i niskokarbonske sisteme.

Equinorov izlazak predstavlja dodatni udarac za Vijetnam nakon što je danska kompanija za vjetroelektrane na moru Orsted (ORSTED.CO), još jedan veliki igrač u industriji, prošle godine objavila da će pauzirati svoje planove za ulaganje u velike vjetroelektrane na moru u toj zemlji.

Vijetnam trenutno nema projekte vjetroelektrana na moru, ali planira instalirati vjetroelektrane kapaciteta 6 gigavata (GW) do 2030. godine, što je jednako 4% planiranog kapaciteta, kao dio planova za smanjenje upotrebe uglja i postizanje neto nulte emisije ugljika do sredine stoljeća.

Međutim, ti planovi su više puta odgađani jer su nedavni politički nemiri u zemlji paralizirali reforme i projekte.

Industrija se također smatra osjetljivom od strane vijetnamskih vlasti jer bi projekti bili razvijani u spornom Južnokineskom moru, ključnom plovnom putu koji Peking gotovo u cijelosti polaže kao svoje.

Ministarstvo industrije u zemlji kojom vlada Komunistička partija zalaže se za to da državnim kompanijama dodijeli prvi pilot projekt vjetroelektrana na moru, što su strani investitori ocijenili kao potez koji će usporiti razvoj industrije jer domaće firme nemaju dovoljno kapaciteta.

Dva rukovodioca u offshore industriji sa sjedištem u Vijetnamu, koji su tražili da ostanu anonimni jer nisu ovlašteni da govore za medije, rekli su da bi Vijetnam, u najboljem scenariju, mogao instalirati samo oko 1 GW kapaciteta do kraja decenije zbog regulatornih prepreka.

Rekli su da su u toku pregovori kako bi se uvjerila vlada da dopusti stranom partneru da suzajednički razvije pilot projekt.

Equinor je odlučio napustiti Vijetnam nakon redovne revizije svog portfelja obnovljivih izvora energije, rekao je Eidsvold.

"Vjetroelektrane na moru suočavaju se s značajnim poteškoćama u posljednje vrijeme i moramo biti disciplinovani u našem pristupu," dodao je.

Equinor je otvorio predstavništvo u maju 2022. godine u Hanoju, glavnom gradu Vijetnama, opisujući ovu zemlju sa 100 miliona stanovnika kao "visok potencijal za postati zanimljivo tržište za rast u sektoru vjetroelektrana na moru," prema web stranici Equinora.

"Zemlja ima među najboljim resursima vjetra u Aziji," navodi se na web stranici.