Energetika.ba
Ujedinjeno Kraljevstvo

Nove tehnologije za kontrolu vjetroagregata otvorene za komercijalizaciju

Autor: Energetika.ba
Nove tehnologije za kontrolu vjetroagregata otvorene za komercijalizaciju
Foto: Unsplash

Nove tehnologije za brzu podršku frekvencije i kontrolu prisilnih oscilacija na vjetroagregatima razvijene su na Univerzitetu u Birminghamu, Ujedinjeno Kraljevstvo.

Ove tehnologije, koje se mogu integrisati u postojeće sisteme kontrole vjetroagregata, imaju za cilj da riješe dva glavna problema identificirana s brzim rastom vjetroelektrana širom svijeta - kontrole frekvencije elektroenergetskog sistema i prisilnih oscilacija, koje mogu izazvati širom rasprostranjene poremećaje u cijelim elektroenergetskim mrežama.

Iako su detalji o tim tehnologijama ograničeni, podnesene su patentne aplikacije, a Univerzitet traži komercijalne partnere za licenciranje, saradnju ili ko-razvoj.

"S rastućom visokom penetracijom generacije obnovljive energije koja se kreće prema 100%, eksploatacija budućeg kontrolnog potencijala vjetroagregata postaje neizbježna", kaže profesor Xiao-Ping Zhang, predsjednik Katedre za električne energetske sisteme na Univerzitetu u Birminghamu, koji je vodio razvoj tehnologija za kontrolu vjetroagregata.

"Ove dvije tehnologije maksimalno koriste ovaj potencijal, kako bi koristile i elektroenergetskoj mreži i operaterima vjetroelektrana, a krajnjim korisnicima koji trebaju neprekidno snabdijevanje energijom donose značajne dodatne vrijednosti vjetroagregatima i elektroenergetskim mrežama."

Događaji frekvencije mreže uzrokovani su promjenama u ponudi i potražnji, pri čemu frekvencija pada sa potencijalno produženim procesom smirivanja kada potražnja premaši ponudu.

Nova metoda dizajnirana je da ubrza ovaj oporavak i eliminira rizik od drugog pada frekvencije, uz minimalan - manje od 1% - gubitak snage vjetra.

Posebno, tehnologija je razvijena za korištenje u sistemima vjetroagregata promjenjive brzine, koji su postali dominantni tip i obično rade u režimu praćenja maksimalne snage kako bi izvukli najveću količinu energije i stoga ne regulišu svoju aktivnu snagu kako bi podržali mrežu kada se njen frekvencija odstupa od uobičajene vrijednosti, prenosi Power Engineering International.

Druga tehnologija bavi se problemom prisilnih oscilacija, koje nastaju kada vanjski poremećaji proizvode oscilacije koje su bliske ili jednake prirodnim oscilacijama u elektroenergetskom sistemu - u kontekstu vjetroelektrana izazvane faktorima poput promjene brzine vjetra, turbulencije vjetra ili buđenja turbina uzvodno i u kontekstu elektroenergetskih mreža kada dođe do kvara opreme.

Novi kontrolni sistem potiskuje i izolira prisilne oscilacije koje potiču ili iz mreže ili iz same turbine oslobađajući ili apsorbirajući snagu suprotnu oscilirajućoj snazi.

Izjava univerziteta navodi da su oba sistema verificirana u simulacijama s različitim vjetrovitim scenarijima.