Energetika.ba
Vjetroenergija

Proizvođači vjetroturbina u problemima: Siemens otkrio 'abnormalne vibracije'

Autor: Energetika.ba
Proizvođači vjetroturbina u problemima: Siemens otkrio 'abnormalne vibracije'
Agencije

Vodeći proizvođači vjetroturbina očekuju mršavu godinu, upozoravajući na nedostatne mrežne kapacitete, kašnjenje projekata i probleme s dijelovima.

U poslovnoj godini koja je završila u septembru njemački proizvođač opreme za elektrane Siemens Energy poslovao je s neto gubitkom od 4.6 milijardi eura zbog problema u poslovanju s vjetroelektranama.

Većina problema detektovana je kod dijelova vjetroturbina od 108 gigavata, uključujući lopatice. Analiza je otkrila "abnormalne vibracije nekih komponenti", saopćili su, dodajući da je pod znakom pitanja i povećanje proizvodnje vjetroturbina na moru.

Jučer je kompanija preliminarno saopćila da je u razdoblju od oktobra do decembra zabilježila dobit od 208 miliona eura, kada se isključe posebne stavke. U istom razdoblju prošle poslovne godine bilježili su gubitak 282 miliona eura.

U cijeloj poslovnoj godini odjel za vjetroelektrane trebao bi bilježiti operativni gubitak od dvije milijarde eura, potvrdili su.

Glavni izvršni direktor Siemens Energyja Christian Bruch tvrdi da su temelji energetskog sektora u cjelini snažni, ali problem je u tempu širenja mreža.

Budu li se kapaciteti proširivali sadašnjim tempom, s Kinom u glavnoj ulozi, svijet ih neće utrostručiti do 2030., kao što je dogovoreno prošle godine na klimatskom samitu COP28 u Dubaiju, upozorio je Bruch.

Poskupljenje sirovina i dijelova i dugotrajni postupci pribavljanja dozvola izazvali su otpise i gubitke u cijelom sektoru, uprkos snažnoj potražnji, napominje Reuters.

Danski Orsted najavio je u srijedu analizu portfelja i smanjenje broja radnih mjesta, nakon otpisa odgođenih projekata u Sjedinjenim Američkim Državama. Planiraju smanjiti fiksne troškove za milijardu danskih kruna (133,6 miliona eura) do 2026.

Njegov domaći konkurent Vestas saopćio je da je u zadnja tri mjeseca prošle godine ponovo poslovao u plusu, ali izvršni direktor upozorava da sektor očekuju izazovi i u 2024.

"Tržište više ne funkcionira", ustvrdio je Danny van Doesburg iz nizozemske kompanije za upravljanje imovinom APG Asset Management koja po podacima LSEG-a vlasnik udjela u Vestasu, Orstedu i Siemens Energyju. Vlade bi trebale pomoći da se uspostavi model koji će raspoređivati zaradu na cijeli lanac vrijednosti, smatra Van Doesburg.