Ozvaničen početak građevinskih radova za izgradnju Toplane na plin Zenica

Ozvaničen početak građevinskih radova za izgradnju Toplane na plin Zenica

Prigodnom svečanošću, danas je obilježen početak  građevinskih radova na realizaciji projekta Toplana na plin Zenica, koja će proizvoditi električ

Prigodnom svečanošću, danas je obilježen početak  građevinskih radova na realizaciji projekta Toplana na plin Zenica, koja će proizvoditi električnu i toplotnu energiju za proizvodni proces u kompaniji ArcelorMittal Zenica (AMZ) te  zagrijavanje Grada Zenice.

Kamen temeljac za novu toplanu položen je 1. oktobra prošle godine, a u međuvremenu su stigla i sva tri kotla, kapaciteta 50 tona pare po satu, koji će za gorivo koristiti koksni i visokopećni plin, odnosno nusprodukte iz proizvodnog procesa u kompaniji AMZ.

-ArcelorMittal poduzima veliki korak na prelasku u ‘zeleniju’ industriju. Na ovom smo projektu radili dugo godina, a očekujemo da će biti i završen do kraja 2020. godine.

Očekujemo da naredne godine više nećemo koristiti ugalj u našim kotlovima, jer ćemo u potpunosti koristiti naše plinove – kazao je novi direktor AMZ-a Nikhil Mehta, koji je još uvijek i direktor joint venture kompanije Toplana Zenica.

On napominje da će im nova toplana omogućiti stabilniju i održiviju proizvodnju čelika u Zenici, ali i daljinsko grijanje u Gradu Zenica, jer će novi kotlovi biti pouzdaniji izvor toplote od sadašnjih, dotrajalih kotlova na ugalj iz njihovog pogona Energetika, u kojima je godišnje za grijanje grada spaljivano oko 200.000 tona uglja.

Tako će, osim pouzdanijeg izvora toplote, puno manje biti i emisije sumpor-dioksida u zrak, što će doprinjeti kvalitetnijim uslovima života u Zenici. Projekt je vrijedan 53 miliona eura, od čega su 41 milion eura kreditna sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a za koje je garanciju dala kompanija ArcelorMittal Zenica.

Ostalih 12 miliona eura ulaganja su preostala tri partnera u projektu- Grada Zenice, finske kompanija KPA Unicon i Finskog fonda za industrijsku saradnju (FinnFund).

S obzirom na najveći udio u učešću u izgradnji Toplane, AMZ-u će pripasti najveći udio u vlasništvu, odnosno 50 posto, Gradu Zenica 20 , a oba finska partnera će imati po 15 posto udjela u vlasništvu te joint venture kompanije.

( FENA)