Počelo 49. zasjedanje CIGRE – Bh. odgovor na cyber kriminal

Počelo 49. zasjedanje CIGRE – Bh. odgovor na cyber kriminal

Uz  učešće 3.600 sudionika u Parizu je u nedjelju započelo 49. zasjedanje Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) na kojem učestvuje

Uz  učešće 3.600 sudionika u Parizu je u nedjelju započelo 49. zasjedanje Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) na kojem učestvuje i delegacija Bosanskohercegovačkog komiteta te organizacije.

Tokom narednih dana – sve do 2.septembra, bit će prezentirano 808 stručnih referata, među njima i pet čiji su autori i stručnjaci iz Bosne i Hercegovine.

Međunarodno vijeće za velike električne sisteme sa sjedištem u Parizu u fokus zasjedanja stavilo je pitanje tranzicije, korištenja obnovljivih izvora električne energije (što je direktno povezano sa smanjenjem negativnih uticaja na klimatske promjene) i cyber sigurnost.

Pažnju stručnih izvjestilaca o ovim temama prije nego će biti prezentiran privukao je rad Đenane Čampara, Andree Hrustemović, Adnana Ahmedhodžića, Nikolai Mansourova i Meludina Veledara o „ulozi digitalnog inženjerstva  i tehnologije digitalnih dvojnika u kibernetičkoj sigurnosti elektroenergetskih sistema“. Rad je nastao kao rezultat saradnje stručnjaka firme KDM Analytics Canada I Elektroprivrede BiH.

Elektroenergetski sistemi se već suočavaju sa sigurnosnim problemima. Napadi na automatsku kontrolu unutar kompjuterske mreže koja posjeduje izuzetno vrijedne i klasifikovane podatke mogu da se organizuju istovremeno sa hiljadama računara smještenih na neograničenim geografskim udaljenostima i u različitim državama.

Ti napadi mogu prodrijeti u međusobno povezane računarske sisteme, ugrožavajući podatke i operacije vezane za proizvodnju, prenos i isporuku energije. Zbog toga je svako rješenje koje te napade može predvidjeti ili se od njih odbraniti od velike važnosti u procesu proizvodnje, prenosa, distribucije i korištenja električne energije.

Otvaranju zasjedanja prethodila je ceremonija uručenja priznanja Međunarodnog vijeća CIGRE. Predsjednik tog komiteta Michel Augonnet tom je prilikom predsjedniku Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE Edhemu Bičakčiću uručio „zasluženo priznanje“ kojim je uvršten među počasne članove te velike međunarodne organizacije.

– Bez obzira na to što je priznanje dodijeljeno meni lično, smatram ga priznanjem našem članstvu i cijelom Bosanskohercegovačkom komitetu CIGRE koji ove godine obilježava 30 godina osnivanja i uspješnog rada – izjavio je za Fenu Bičakčić.

(Fena)