Podnesen zahtjev za gradnju četiri mini hidroelektrane na rijeci Šujici

Podnesen zahtjev za gradnju četiri mini hidroelektrane na rijeci Šujici

Gospodarsko društvo M.H.E. d.o.o. Tomislavgrad Ministarstvu gospodarstva Hercegbosanske županije (HBŽ) uputilo je zahtjev za dodjelu koncesije za izgr

Gospodarsko društvo M.H.E. d.o.o. Tomislavgrad Ministarstvu gospodarstva Hercegbosanske županije (HBŽ) uputilo je zahtjev za dodjelu koncesije za izgradnju četiri mini hidroelektrane na rijeci Šujici u općini Tomislavgrad.

Nakon što je analiziralo zahtjev, Ministarstvo gospodarstva HBŽ-a utvrdilo je opravdanost i utemeljenost istoga s više aspekata, odnosno ekonomsko-razvojnog, socijalnog i ekološkog, te je prema Zakonu o koncesijama HBŽ-a zatražena suglasnost i od Općinskog vijeća Tomislavgrad, naveli su iz Ministarstva gospodarstva HBŽ-a.

Općinsko vijeće Tomislavgrad o davanju koncesije odlučivat će na svojoj redovitoj sjednici 16. lipnja.

Koncesija za izgradnju četiri mini hidroelektrane zatražena je na razdoblje od minimalno 30 godina, a investitor planira graditi potopne vijčane turbine s jednim modulom izlazne snage 22 kW, brzinom okretaja turbine od 30 okretaja u minuti čime se za 4 komada ostvaruje ukupna snaga od 88 kW.

Očekivani obujam proizvodnje, ovisno o hidrološkoj godini, je 539.616 kWH godišnje.

Investitor navodi kako će izgradnja mini hidrocentrala na rijeci Šujici imati zanemariv utjecaj na okoliš, a Ministarstvo predlaže da visina koncesijske naknade iznosi 1,0 posto od proizvedene električne energije po trenutno važećim cijenama.

Energetika.ba / FENA