Predsjednik IEA Birol: Godina pred nama bit će mnogo teža za energetski sektor

Predsjednik IEA Birol: Godina pred nama bit će mnogo teža za energetski sektor

Predsjednik Međunarodne energetske agencije (IEA) Fatih Birol izjavio je da je proces nakon rusko-ukrajinskog rata doveo do globalne energetske krize

Predsjednik Međunarodne energetske agencije (IEA) Fatih Birol izjavio je da je proces nakon rusko-ukrajinskog rata doveo do globalne energetske krize i da će 2023. godina biti mnogo teža za energetski sektor, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Birol je na konferenciji “Svjetska energetska kriza: rješenja i uloga obnovljive energije” koju je organizovao Međunarodni centar za energiju i klimu (IICEC) Univerziteta Sabanci kazao da su mnoge zemlje u svijetu u opasnosti od ulaska u recesiju zbog energetske krize.

 

Istakao je da je trenutna kriza negativno uticala na globalnu ekonomiju i socijalnu ravnotežu.

Birol je kazao da je ova situacija izazvala i porast stope inflacije u zemljama do nivoa koji nisu zabilježeni u posljednjih 40 godina.

Naglasio je da će tri regije koje će u narednom periodu biti najviše pogođene globalnom energetskom krizom biti zemlje u razvoju, Evropska unija i Rusija.

– Rekao sam 1. marta, sedmicu dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu, da svijet ulazi u energetsku krizu kakvoj nikada ranije nije svjedočio. 2022. je bila loša godina – podsjetio je.

 

Energetika.ba