Predstavljena aplikacija za poređenje cijena električne energije uporedistruju.ba

Predstavljena aplikacija za poređenje cijena električne energije uporedistruju.ba

Aplikacija za poređenje cijena električne energije uporedistruju.ba, koja na jednom mjestu kupcima pruža osnovne informacije o ulogama u sektoru elekt

Aplikacija za poređenje cijena električne energije uporedistruju.ba, koja na jednom mjestu kupcima pruža osnovne informacije o ulogama u sektoru električne energije i daje upute o racionalnom trošenju energije te upute za promjenu snabdjevača, predstavljena je u četvrtak u Mostaru.

Aplikaciju su zajedno izradili Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekt Investiranje u sektor energije, Nacionalna asocijacija regulatornih komisija SAD-a (NARUC), Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK), Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) i Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske (RERS).

– USAID Investiranje u sektor energije i NARUC, od 2016. godine, rade s regulatornim komisijama u BiH na izradi Aplikacije za poređenje cijena koju danas promoviramo i ovo je prva aplikacija ove vrste u regiji – kazao je direktor ekonomskog sektora USAID-a Andrew Boegel.

Iako je ova aplikacija odličan prvi korak, dodao je, uz nju treba postojati odlična komunikacija s javnošću kako bi kupci, snabdjevači i ostali sudionici u sektoru razumjeli promjene koje se događaju na tržištu električne energije u BiH.

Predsjednica FERK-a Sanela Pokrajčić kazala je kako je aplikacija dobar alat za uspoređivanje cijena energije, izrazivši nadu da će u budućnosti i ostali opskrbljivači, osim tri elektroprivrede, naći interesa za maloprodaju i opskrbu krajnjih potrošača električnom energijom te da će potrošači moći birati koga žele za opskrbljivača.

Po njezinim riječima, u FBiH trenutno aktivno djeluje šest opskrbljivača električnom energijom.

– Sve zemlje zapadnog Balkana su na sličnoj platformi uradile ili rade aplikaciju koja se pokazala izuzetno dobrom i pogodnom u smislu da, pored potrebe za edukacijom regulatora energetskih subjekata velikih snabdjevača, treba puno raditi na edukaciji javnosti, odnosno krajnjih potrošača, domaćinstava i malih komercijalnih potrošača kako bi u svakom momentu mogli doći do željene informacije – naglasio je predsjednik DERK-a Milorad Tuševljak.

Iz USAID-a u BiH navode kako vjeruju da će aplikacija pomoći neometanom razvoju tržišta električne energije u Bosni i Hercegovini i olakšati kupcima snalaženje u energetskom sektoru.

Osim informacija o ulogama u sektoru, uputama o promjeni snabdjevača i trenutnim cijenama električne energije, aplikacija sadrži i informacije o aktivnim snabdjevačima na elektroenergetskom tržištu, savjete za uštedu energije, kao i niz drugih edukativnih i korisnih informacija.

Aplikacija je već dostupna na web stranici www.uporedistruju.ba.

Energetika.ba / FENA