Prekid isporuke gasa dogodio se nakon eksplozije u regiji Varna

Prekid isporuke gasa dogodio se nakon eksplozije u regiji Varna

Dvije cijevi gasovoda u blizini Vetrina, u bugarskoj regiji Varna, prekinute su kao posljedica incidenta koji se dogodio u ranim satima u ponedjel

Dvije cijevi gasovoda u blizini Vetrina, u bugarskoj regiji Varna, prekinute su kao posljedica incidenta koji se dogodio u ranim satima u ponedjeljak. Uprkos nezgodi snabdijevanje gasom u Bugarskoj u ponedeljak se do podne normaliziralo.

Mediji u Srbiji su u ponedjeljak javili da je zbog incidenta na gasovodu kod Vetrina prekinut transport gasa prema Srbiji i Mađarskoj, izvještava bugarska novinska agencija (BTA).

– Čim se završe istražne radnje i uviđaj, spremni smo da počnemo sa radovima na sanaciji oštećenog gasovoda – rekao je generalni direktor Bulgartransgaza Vladimir Malinov.

On je u ponedjeljak istakao da su dvije nove cijevi već dovezene na gradilište, spremna su dva bagera i dvije remontne ekipe, a očekuju se još dva bagera.

– Pokušaćemo da popravimo kvar i gasovod stavimo u funkciju što je prije moguće – obećao je Malinov.

Kako je rečeno, eksplozija nije pričinila nikakvu drugu materijalnu štetu, a žrtava nije bilo.

Prilikom prvog pregleda utvrđeno je da su na zahvaćenom području polomljene dvije cijevi.

– Ovaj gasovod je izgrađen u periodu 1986.-1988. – rekao je Malinov.

Regionalni tužilac okruga Varna, Krasimir Konov, koji je bio na licu mesta, rekao je da nema vidljivih tragova sagorijevanja, što sugerira da je gas iscurio u atmosferu.

– Na licu mjesta su i ekipe specijalne jedinice za borbu protiv terorizma – rekao je Konov.

(FENA)