Razotkrivene obmane: KS dobio više od tražene količine gasa

Razotkrivene obmane: KS dobio više od tražene količine gasa

Sumirajući situaciju vezano za snabdjevanje prirodnim gasom u predhodna tri dana kada su se desile značajno niže temperature zraka, Energoinvest j

Sumirajući situaciju vezano za snabdjevanje prirodnim gasom u predhodna tri dana kada su se desile značajno niže temperature zraka, Energoinvest je dostavio na uvid javnosti konkretne podatke o narudžbama i potrošnji prirodnog gasa u ovom kratkom periodu.

– Iako smo nastojali da ograničimo naše objave i sugerisali i ostalim učesnicima u ovom poslu tj. Kantonalnoj Vladi i Kantonalnim preduzećima Sarajevogas i Toplane, da se uzdrže od svakodnevnih objava te da se timski posvetimo rješavanju problema, nažalost stičemo dojam da je kreiranje uznemirujuće atmosfere prema građanima bilo uporno forsirano. Na meti napada se neopravdano nalazi uglavnom Energoinvest kao snabdjevač gasa te stoga iznosimo slijedeće konkretne podatke koje ilustruju dole navedene tabele, navode iz Energoinvesta.

Iz Tabele 1. koju  je dostavio Sarajevogas vidljivo je da je planirana i tražena količina gasa za mjesec januar 2022 .god. iznosila ukupno 26.500.000 m3 što na dnevnoj osnovi čini prosječnu potrošnju od 854.839 m3 gasa.

U tabeli 2 se nalazi tačan pregled potrošnje gasa u navedena tri dana. Upoređujući traženu prosječnu dnevnu količinu gasa sa stvarno isporučenom količinom, vidljivo je da je Energoinvest u svakom od navedena tri dana isporučivao po 15% više gasa od prosječne tražene količine.

Saglasno navedenim egzaktnim podacima, jasno je da tvrdnje da Energoinvest nije obezbijedio dovoljne količine gasa apsolutno nisu tačne.

Uz ovo Energoinvest je obezbjedio i ponudu za isporuku dodatnih količina gasa, koje je Sarajevogas tražio zbog ekstremno niskih temperatura, koja je bazirana na tržišnim uslovima na dan narudžbe. Na ovu ponudu se Sarajevogas nikada nije očitovao.

Na kraju želimo istaći da je pohvalno da je Vlada KS donijela odluku o subvencioniranju dijela troškova nastalih zbog povećanja cijena gasa, ali u svojim nastupima niti Prmijer Forto niti predstavnici Kantonalne Vlade nisu niti jednom pomenuli da je ukupno povećanje nabavne cijene gasa od Januara 2021. do januara 2022. godine bilo 86,71%, te da je razliku od 49,6% prethodno već kompenzirao Energoinvest svojim pravovremenim poslovnim potezima uz podršku Vlade Federacije, navode iz Energoinvesta.

Energetika.ba