Scholz optimističan po pitanju energije

Scholz optimističan po pitanju energije

Snabdijevanje Njemačke energentima za ovu zimu je sigurno, rekao je u srijedu kancelar Olaf Scholz, dodajući da je sposobnost najveće evropske ekonomi

Snabdijevanje Njemačke energentima za ovu zimu je sigurno, rekao je u srijedu kancelar Olaf Scholz, dodajući da je sposobnost najveće evropske ekonomije da se brzo odvikne od ruskog gasa pokazala koliko fleksibilna i brza može biti.

U optimističnom govoru na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, Scholz je istakao napore da se prevaziđe energetska kriza izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu, uključujući brzo stvaranje terminala za tečni prirodni gas. Ti terminali će pomoći u zamjeni ruskog gasa koji je činio polovinu njemačkog uvoza plina. Kritičari tvrde da se Njemačka možda ne bi suočila s velikom energetskom krizom da je poduzela takve mjere za diverzifikaciju ponude prije rata.

– To pokazuje: Njemačka može biti fleksibilna, možemo biti nebirokratski i možemo biti brzi,- rekao je Scholz.

Kancelar je istaknuo kako je kriza ubrzala transformaciju ka zelenoj ekonomiji – LNG terminali bi se, naprimjer, mogli koristiti za vodonik.

Scholz je rekao da je svjestan da je potrebno pronaći dodatne resurse plina kako bi se osiguralo da veća evropska potražnja za LNG ne dovede do povećanja cijena, a time i oskudice za siromašnije zemlje, ne objašnjavajući kako to uraditi ili da li bi Njemačka bila voljna ulagati u nove plinske projekte.

– Naravno, moramo po svaku cijenu izbjeći nove lockdowne, nove ovisnosti o putevima – rekao je on, dodajući da se to može učiniti tako što će se novi projekat pripremiti za vodik “od samog početka i paralelnim širenjem obnovljivih izvora energije”.

Njemačka je bila konkurentna prije rata u Ukrajini kada su cijene energije već bile uporedivo visoke jer se njen poslovni model uglavnom zasnivao na “visoko specijaliziranim industrijskim proizvodima intenzivnim istraživanjem i tehnologijom”, a ne energetski intenzivnoj masovnoj proizvodnji, rekao je. Kao takav, ostao je konkurentan.

Scholz je, međutim, upozorio na opasnost od deglobalizacije koja visi kao “Damoklov mač” nad svijetom. Nove geopolitičke napetosti dovele su do poremećaja u trgovini koji su posebno teški za ekonomiju vođenu izvozom poput njemačke, prenosi Reuters.

 

Energetika.ba / FENA