Skok cijena nafte

Skok cijena nafte

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice skočile više od 10 posto i dosegnule najviši nivo u pet sedmica jer su OPEC i partneri tog karte

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice skočile više od 10 posto i dosegnule najviši nivo u pet sedmica jer su OPEC i partneri tog kartela najavili znatno smanjenje proizvodnje ‘crnog zlata’ od novembra.

Cijena barela na londonskom tržištu skočila je prošle sedmice 11,3 posto, na 97,92 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 16,5 posto, na 92,64 dolara.

Snažan skok cijena nafte posljedica je odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, uključujući Rusiju, o smanjenju proizvodnje od novembra za dva miliona barela dnevno.

Nekoliko članica OPEC+ ima poteškoća s realizacijom dogovorenih proizvodnih kvota zbog nedovoljnih ulaganja ili sankcija i grupa je u kolovozu zaostajala za ciljanom proizvodnjom za nekih 3,6 miliona barela dnevno.

Opskrba će zapravo biti smanjena za milijun do 1,1 milion barela dnevno, uz udio Saudijske Arabije od 500 hiljada barela dnevno, rekao je saudijski ministar energetike Abdulaziz bin Salman.

Samo mjesec dana kasnije Evropska unija uvest će embargo na rusku naftu koja se doprema brodovima i smanjiti ponudu na ionako tijesno opskrbljenom tržištu.

“Jedna od ključnih posljedica najnovijeg OPEC-ovog smanjenja (proizvodnje) bit će vjerovatno povratak cijena nafte na razinu od 100 dolara. No, rast cijena ograničit će vjerojatno sve nepovoljniji trendovi u ekonomiji”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

OPEC-ova najava smanjenja proizvodnje zasad je nadjačala strahovanja trgovaca od moguće recesije i pada potražnje za naftom.

Naime, zbog visoke inflacije, središnje banke zapadnih zemalja posljednjih mjeseci užurbano podižu kamatne stope, a to će usporiti rast gospodarstava, pri čemu jačaju rizici i od recesije.

Očekuje se da će na idućim sjednicama američki Fed i Europska središnja banka ponovno povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova.

Zahvaljujući rastu u protekle dvije sedmice, cijene nafte odmaknule su se od najnižih nivoa od januara. Ipak, i dalje su daleko niže nego u martu, u početnoj fazi ruske invazije na Ukrajinu, kada su se približile 147 dolara, najvišem nivou otkada se naftom počelo trgovati u terminskim ugovorima.

“Budući da se cijena barela u Londonu sada stabilizirala unutar raspona od 90 do 100 dolara, OPEC+ će vjerojatno biti zadovoljan ishodom, unatoč još uvijek vrlo neizvjesnim izgledima za gospodarstvo”, rekao je Craig Erlam iz kompanije OANDA.

Nakon što su prošle godine cijene nafte skočile više od 50 posto, zahvaljujući oporavku gospodarstava od koronakrize, od početka ove godine porasle su oko 25 posto, što je ponajviše posljedica rata u Ukrajini.

(Hina)