Energetika.ba
Termoenergija

Andelija: Proizvodnja u Kreki ne obezbjeđuje ni isplatu plata

Autor: Energetika.ba
Andelija: Proizvodnja u Kreki ne obezbjeđuje ni isplatu plata

Gost večerašnjih Vijesti u 7 Hayat TV bio je Admir Andelija, generalni direktor Elektroprivrede BiH.

Već duži niz godina rudnici rudnika Kreka Tuzla dovedeni su u poziciju da ne mogu funkcionirati. Razlozi za to su brojni. Za radnike je kriv nedostatak adekvatne opreme, a za Upravu rudnika krivi su radnici.

Kako god, rješenja nema. Rudari, kažu, ne vide izlaz i najavljuju generalni štrajk, koji je zakazan za 16. august. Štrajkovat će, kažu, sve dok se situacija ne promijeni.

Generalni direktor Elektroprivrede BiH, Admir Andelija, kazao je da su do sada razlozi štrajkova rudara bili kašnjenje isplate plata, a sada je najavljen štrajk zbog odluke o prekidu rada.

Menadžment rudnika Kreka je donio odluku o privremenom prekidu rada u jednom od pogona, to je konkretno pogon Dubrave – istakao je Andelija.

Dodao je da je najavu donošenja ovakve odluke menadžment Kreke načinio još početkom jula kada su bili izvjesni problemi u proizvodnji na pogonu Dubrave.

Insistirao sam da se to detaljno izuči, da se pregledaju odredbe zakona kolektivnog ugovora i pravilnika o radu rudnika Kreke, i nisam dozvolio dok se to detaljno ne istraži. Lično sam se uvjerio da član 81. stav 3 Zakona o radu, član 54. Kolektivnog ugovora i član 108 Pravilnika o radu Kreke, propisao je prekid rada, tačno je definisao uslove, načine, kad se može donijeti, jedino što nije regulisao iznos naknade gdje je propisano da će direkor posebnom odlukom odrediti visinu naknade za one koji budu upućeni na prekid rada. Direktor je donio odluku da je to 60 posto od prosječne plate uposlenog, i mislim da je odluka u potpunosti u skladu sa zakonom.

Mi često imamo situaciju da se rukovodstvo Sindikata poziva na nepoštivanje zakona, konkretno ovdje se poziva na nepoštivanje kolektivnog ugovora. Nažalost, imamo i najavu štrajka zbog nepoštivanja ugovora. Svako nepoštivanje ugovora ili tumačenje odredbi ugovora se vrši putem suda. Pozivam ovom prilikom da svi oni koji smatraju da su prekršene odredbe kolektivnog ugovora, upute tužbe sudu i da zatražimo od suda da nam da konačno tumačenje, da nam kaže ko je u ovom slučaju upravu. Nažalost, mi imamo situaciju da je štrajk najavljen i da taj spor po pitanju poštivanja ugovora pokušavamo riješiti na ulici, možete misliti na šta bi ličilo kada bi svi svoje sporove po ugovorima rješavali na ulici. Zato pozivam Sindikat i sve uposlenike koji budu obuhvaćeno ovom odlukom, slobodno nek tuže rudnik i da to pravo, odnosno tumačenje odredbi kolektivnog ugovora potražimo na sudu. Ukoliko sud odredi da je bilo koje pravo od uposlenika narušeno, sigurno će Kreka povući takvu vrstu oduke i ispoštovati naloge suda – kazao je Andelija.

Naglasio je da u najtežim uslovima, odnosno u jamskom eksploataciji rudnika Kreka, radi 360 uposlenih, te još 50 uposlenih trećih lica, kao pomoć i podrška jer tamo nedostaje proizvodnih radnika.

Ostale zovemo rudarima, ali oni u suštini nisu rudari – istakao je.

Podsjetio je da je problem u rudniku Kreka izostanak proizvodnje koji je eskalirao u mjesecu julu.

Mi imamo konstantno i dugoročno neispunjavanje planova kada je u pitanju proizvodnja u rudniku Kreka. U julu, kada je od planiranih 156.000, proizvedeno 76.000 tona uglja. Ta proizvodnja ne obezbjeđuje ni isplatu neto plata uposlenicima za juli mjesec, bez poreza, doprinosa i svega onoga što obezbjeđuje kontinuitet proizvodnje – naglasio je Andelija.
Na pitanje, šta je razlog smanjenog obima proizvodnje, iz Sindikata tvrde da nemaju uvjete za rad, a s druge strane, Elektroprivreda BiH je od formiranja Koncerna samo u rudnik Kreka uložila 86 miliona KM, kaže da je Elektroprivreda ispunila sve obaveze od osnivanja koncerna.

Upravo tako, u rudnik Kreka je do sada uloženo 86 miliona KM, ostalo je dio neuloženih sredstava ali koje odgovorno tvrdim, uopće ne smiju na ovakav način na poslovni rezultat Kreke. Druga je stvar što je dio opreme koju je Elektroprivreda kupila i investirala, uništen nemarom, nesavjesnim rukovanjem, neodržavanjem u skladu sa proizvođačkim deklaracijama, i što je rudnik došao u situaciju u koju jeste. Činjenica je da je Elektroprivreda u ovih deset godina kako je rudnik Kreka u koncernu, uložila u opremu skoro 90 miliona, u avanse, podrška tekućoj likvidnosti Kreke 130 miliona, to je ukupno 220 miliona. U svih sedam rudnika Elektroprivreda je na taj način uložila skoro 700 miliona KM. Na zadnjoj sjednici skupštine društva 250 miliona smo opredijelili za restruktuiranje rudnika. Mi se skoro pribiližavamo milijardi maraka i Elektroprivreda je u suštini iscrila dalje rezerve, ne postoje više rezerve u Elektroprivredi koje bi mogle da omoguće dalje odustajanje i odstupanje od procesa restruktuiranja – kazao je, između ostalog, Admir Andelija, generalni direktor Elektroprivrede BiH, gostujući u Vijestima u 7 Hayat televizije.

(Hayat TV)