Energetika.ba
Termoenergija

Elektroprivreda BiH u novim problemima zbog Bloka 7

Autor: Energetika.ba
Elektroprivreda BiH u novim problemima zbog Bloka 7

Udruženje za zaštitu i unapređenje okoliša, prirode i zdravlja "Ekotim" reagovalo je na istup Senada Salkića, izvršnog direktora za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH, u vezi sa početkom izgradnje bloka 7 TE Tuzla.

Iz ovog udruženja upozoravaju da su neistinite Salkićeve tvrdnje koje se odnose na pitanje medijacije u Energetskoj zajednici u vezi sa okolinskom dozvolom za blok 7 TE Tuzla.

"Ovim putem želimo da pojasnimo da je okolinska dozvola za blok 7 TE Tuzla još uvijek u proceduri tužbe kod Kantonalnog suda u Sarajevu, jer je prilikom izdavanja ove okolinske dozvole došlo do kršenja domaćih i međunarodnih zakona i sporazuma", kažu iz Ekotima.

Oni osporavaju i Salkićeve navode da Elektroprivreda riješila spor koji se ticao okolinske dozvole.

"Mi smo imali isti problem sa istim nevladinim organizacijama, kada je u pitanju okolinska dozvola, sličnu žalbu, i tada smo u postupku medijacije pred Energetskom zajednicom odbranili naše pozicije i dobili saglasnost Energetske zajednice za nastavak projekta", rekao je Salkić.

Iz Ekotima kažu da ova tvrdnja nije tačna, jer se prvenstveno ne radi o istim nevladinim organizacijama, te pojašnjavaju da, kada je u pitanju medijacija u vezi sa propustima u okolinskoj dozvoli za blok 7, Udruženje „Ekotim“ je pokrenulo tužbu kod Kantonalnog suda u Sarajevu i žalbu kod Energetske zajednice, dok je žalba u vezi nelegalne državne pomoći za blok 7 pokrenuta od strane Aarhus centra u BiH.

"U procesu medijacije sa Energetskom zajednicom, na koju se Salkić poziva, nisu obranjene nikakve pozicije Elektroprivrede, nego su na tom sastanku predstavnici iz BiH (delegacija iz Federalnog ministarstva okoliša i Elektroprivrede BiH), još jednom upoznati sa činjenicom da su obavezni primjenjivati međunarodne propise koje je Bosna i Hercegovina preuzela pristupanjem Energetskoj zajednici. U konkretnom slučaju radilo se o graničnim vrijednostima emisija u zrak. Zaključak tog sastanka/medijacije je bio da će Ministarstvu izmjeniti okolinsku dozvolu u skladu sa zahtjevima Ekotima, odnosno Energetske zajednice i propisati strožije emisije u zrak iz ovog postrojenja definirane u Poglavlju III i Aneksu V Direktive 2010/75/EU, obrazlažu iz Ekotima.

Kako ističu u saopštenju, nije dobijena nikakva saglasnost Energetske zajednice, nego su napravljene izmjene u okolinskoj dozvoli u skladu sa zahtjevima nevladinih organizacija koje su u više navrata tokom javne rasprave o okolinskoj dozvoli za blok 7 TE Tuzla ukazivale na ove greške.

Zahvaljujući intervenciji Energetske zajednice, izmijenjenom okolinskom dozvolom za blok 7 su propisane strožije emisije u zrak u skladu sa međunarodnim sporazumima koje je naša zemlja prihvatila.

"Ministarstvo i Elektroprivreda su ovu ispravku okolinske dozvole pokušali iskoristiti da obustave proces tužbe pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, ali s obzirom da se tužba odnosi i na propuste u smislu ispunjavanja domaćih zakona i propisa, tužba je i dalje aktivna i mi očekujemo u narednih nekoliko mjeseci da Sud donese odluku po ovom pitanju", ističe se u saopštenju.

Kada je riječ o drugim propustima u okolinskoj dozvoloi za blok 7, za koje Energetska zajednica nema nadležnost, iz Ekotima navode da oni još uvijek nisu riješeni, do okončanja sudskog procesa.

Napominju takože da blok 7 TE Tuzla još uvijek nema riješen problem deponovanja šljake i pepela, a prilikom izdavanja okolinske dozvole došlo je do značajnog kršenja zakona i pravilnika FBiH.

"Ovakvim nastupima u medijima predstavnici Elektroprivrede vjerovatno pokušavaju prikazati građanima kako će se kroz proces medijacije 'odbraniti' njihove pozicije i kako je sve u vezi sa izgradnjom bloka 7 TE Tuzla u skladu sa zakonom i međunarodnim sporazumima, što nažalost nije tačno. Ukoliko Elektroprivreda zaista ima 'dobre argumente da pred Energetskom zajednicom u postupku mirnog rješenja, dakle u predfazi, fazi medijacije, zatvori taj slučaj sa Energetskom zajednicom', kako to tvrdi Salkić, bilo bi interesantno čuti zašto se njihovi predstavnici nisu pojavili prošle sedmice na sastanku/medijaciji koja je bila zakazana za 24.07.2019. godine, u Energetskoj zajednici. Ako je sve jednostavno i 'čisto', zašto su medijaciju odgodili za septembar?", pitanju iz Udruženja Ekotim.

(Energetika.ba )