“Turski tok” na pragu Evrope

“Turski tok” na pragu Evrope

Realno je da gasovod "Turski tok" bude produžen od Bugarske do Italije, izjavio je poslanik Parlamenta Italije iz partije "Liga" Paolo Grimoldi na Pet

Realno je da gasovod “Turski tok” bude produžen od Bugarske do Italije, izjavio je poslanik Parlamenta Italije iz partije “Liga” Paolo Grimoldi na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu.

“Potreban je novi sporazum kako bi ’Turski tok‘ došao iz Bugarske u Italiju, jer Rusija ima ne samo ekonomski, već i politički interes”, rekao je Grimoldi, čija partija je dio vladajuće koalicije u Italiji.

On je objasnio da gas koji kupuje Italija stiže preko Ukrajine.

Prema mišljenju italijanskog političara, ta ideja se realizuje. On je naglasio da je Italija ekonomski zainteresovana za to.

Prema njegovim riječima, ranije italijanske vlasti su se više brinule o dobrim odnosima unutar Evrope, nego o interesima svoje zemlje. Međutim, sada je u zemlji nova Vlada koja namjerava da se brine o interesima sopstvene zemlje, rekao je on.

“Naši interesi su direktna saradnja sa Rusijom i njenim vlastima”, dodao je Grimoldi.

Juče su “Gasprom” i Vlada Turske potpisali protokol o izgradnji kopnenog dijela drugog kraka “Turskog toka”.

Ruska kompanija je naglasila da taj dokument omogućava da se pređe na praktične korake za izgradnju gasovoda do EU. Za izgradnju kopnenog dijela odgovaraće zajednička kompanija “Turkakim gaz tasima A. S.” koja je izgrađena na partnerskoj osnovi.

Energetika.ba / NN