UO BHK CIGRE o uticaju Covida-19 na funkcionisanje elektroenergetskog sistema

UO BHK CIGRE o uticaju Covida-19 na funkcionisanje elektroenergetskog sistema

Predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE) Edhem Bičakčić informisat će sutra Upravni odb

Predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE) Edhem Bičakčić informisat će sutra Upravni odbor BHK CIGRE o uticaju Covida-19 na funkcionisanje elektroenergetskog sistema, rečeno je Feni u BHK CIGRE.

– Naša saznanja ukazuju na to da je kriza uzrokovana Covidom-19 imala uticaj na energetske kompanije, potrošnju i tržište električne energije, investicije u nove proizvodne objekte, te energetsku tranziciju – izjavio je tim povodom Bičakčić.

U ovim okolnostima, došlo je do nižih opterećenja (pad potrošnje) što je rezultiralo previsokim pogonskim naponima, pa su poteškoće u radu imali mnogi operatori prenosnog sistema u Evropi. Kriza izazvana ovim virusom uzrokovala je najveći pad globalnih ulaganja u energetiku, ali nije zaustavila, već samo usporila globalni rast kapaciteta obnovljivih izvora energije.

Gledajući generalno, kada je riječ o BiH, kako je naveo Bičakčić, sve elektroprivredne kompanije i regulatori pružili su veoma dobar odgovor na pandemiju. Elektroprivredne kompanije su uspješno prihvatile novi način rada i poduzele preventivne mjere radi sprečavanja širenja bolesti Covida-19 i zaštite radnika, ali uz istovremeno nesmetano odvijanje procesa rada.

Upravni odbor BHK CIGRE će sutra na sjednici u Sarajevu razmotriti inicijativu Adnana Mujezinovića sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu o formiranju foruma mladih inženjera CIGRE u BiH s ciljem da se, uz ostalo, mladim inženjerima u tehničkim disciplinama olakša zapošljavanje.

Priprema i organizacija savjetovanja bosanskohercegovačkog ogranka Međunarodne konferencije o elektrodistribuciji (CIRED) čije je održavanje planirano ove jeseni u Mostaru jedna je od tačaka dnevnog reda sutrašnje sjednice UO BHK CIGRE u okviru kojeg djeluje CIRED BiH. Za taj skup pripremljeno je oko 65 referata.

CIGRE BiH priprema i okrugli sto o perspektivama integracije obnovljivih izvora energije u elektroenergetski sistem BiH sa aspekta učešća na tržištu električne energije i pružanja sistemskih usluga. U raspravi o tome učestvovat će nezavisni proizvođači električne energije, trgovci strujom i drugi zainteresovani.

Energetika.ba / FENA