Uskoro pokretanje odluke o formiranju “Rudnika Bugojno”

Uskoro pokretanje odluke o formiranju “Rudnika Bugojno”

Da bi uskoro moglo doći do osnivanja rudnika uglja na teritoriji općine Bugojno, potvrdio je prilikom svoje posljednje posjete toj općini federalni mi

Da bi uskoro moglo doći do osnivanja rudnika uglja na teritoriji općine Bugojno, potvrdio je prilikom svoje posljednje posjete toj općini federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

– Što se tiče formiranja novog privrednog društva “Rudnik Bugojno”, odluka o tome postoji iz 2016. i mi ćemo je uskoro ponovo aktivirati, kako bi se ovo značajno pitanje pokrenulo – potvrdio je.

Bugojanski načelnik Hasan Ajkunić smatra da će otvaranje rudnika biti od krucijalnog značaja za privredne tokove u tome gradu, te da se radi o jednom od najznačajnijih projekata u postratnom periodu.

– Geološka istraživanja su završena, očekuje se da i elaborat bude skoro doveden do kraja, tako da nam preostaje da na zajedničkom sastanku premijera Federacije BiH Fadila Novalića, direktora ”Elektroprivrede BiH” Bajazita Jašarevića i ministra Džindića zaokružimo cijelu tu stvar i potvrdimo da će se krenuti u formiranje “Rudnika Bugojno” na lokaciji površinskog kopa Kotezi – naglasio je Ajkunić.

Energetika.ba / FENA