Veliko interesovanje za konferencijske teme, organizator najavio jubilarni 10. sajam ENERGA 2020. godine

Veliko interesovanje za konferencijske teme, organizator najavio jubilarni 10. sajam ENERGA 2020. godine

ENERGA 2019, međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije, koji je u protekla tri dana Centru Skenderija okupio više od

ENERGA 2019, međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije, koji je u protekla tri dana Centru Skenderija okupio više od 100 izlagača iz 12 zemalja, 200 učesnika konferencijskog dijela programa, te predstavnike brojnih domaćih i stranih organizacija i institucija, danas je okončanim konferencijskim programom i ceremonijom dodjele priznanja izlagačima, svečano zatvoren.

Najveći sajamsko-konferencijski događaj u ovom dijelu Evrope i ove godine je opravdao očekivanja izalagača, učesnika konferencije i organizatora koji je 10. jubilarnu Energu najavio za 9. juni/lipanj 2020. godine.

Organizatori posebno ističu kvalitetan i dobro posjećen konferencijski dio Energe, koji je u tri dana i 14 sesija učesnicima ponudio aktuelne teme iz oblasti energetike i zaštite okoliša, uz učešće predstavnika svih relevantnih institucija, organizacija i privrednih subjekata koji se bave oblastima energije i zaštite okoliša.

-Energa je specijalizirani sajamski događaj koji je po mnogo čemu specifičan i kao takav se uspio pozicionirati u vodeći događaj ovog tipa u Bosni i Hercegovini, ali i regiji. Posebno moramo istaći ovogodišnju posjetu konferencijskom programu, što je dokaz da smo se odlučili za kvalitetne i aktuelne teme, a to nam je i polazna osnova za još kvalitetniji program u jubilarnoj 10. Energi – rekao nam je Zlatko Alidžanović, predsjednik uprave sajma i konferencije ENERGA.

Poslovni susreti “ENERGA b2b 2019“ i ove godine su privukli veliku pažnju bh. privrednika koji su inostrane partnere pokušali pronaći u okviru više od 100 realizovanih sastanaka, organizovanih od strane Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA, te Trgovinskog odjela Austrijske ambasade u Bosni i Hercegovini.

Ove godine u fokusu je bila i prezentacija učeničkog stvaralaštva iz oblasti energetike i mehanike, kao dio programa Privredne/gospodarske komore FBiH i Kantonalne privredne komore Tuzla.

Na ceremoniji svečanog zatvaranja sajma organizator je dodijelio priznanja za slijedeće organizacije i privredna društva:

Luminos, Enelex Spol, En-Union, Žična Kovina, JP Elektroprivreda Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne D.D. Mostar, Czech Trade, JP Elektroprivreda Bih D.D., Sarajevo Economic Region Development Agency – SERDA, TTU Energetik, Becker-Warkop Sp. z.o.o., Rifamm, Vanjskotrgovinska / Spoljnotrgovinska Komora BiH, Privredna / Gospodarska Komora Federacije BiH, Rudnik mrkog uglja Banovići, BH Telecom D.D., Omega Software, Elektrosklop, Schiebel Antriebstechnik Gmbh, Ambasada Slovačke Republike u BiH, Credo Invest RS d.o.o. Banja Luka, En-Mar s.r.o., Ami Spol. s.r.o, Genesis Grupa, Urządzenia I Konstrukcje S.A., Deling , Energoinvest D.D., Mikom, Pkimsa Carboautomatyka S.A., Irma Projekt Sistem, Wolf Theiss, Kantonalna Privredna Komora Tuzla Privreda TK, Austrijska Ambasada – Trgovinski Odjel, Austrotherm Gmbh, Cargo-Partner Gmbh, Di Igor Rescec, Görlitz Austria Gmbh, Innio Gmbh & Co. Og.,  Inowa Abwassertechnologie Gmbh & Co Kg, Rp Global Austria Gmbh, Schiebel Antriebstechnik Gmbh, Syncraft® – Das Holzkraftwerk, Wika Messgerätevertrieb Wiegand Ursula, Wöhner Ges.M.B.H,  Siming, Lafat Komerc, Kovan Mi, Elektrometal Plus, F.L. Wind, USAID Energy Investment Activity.

Danas je završena i konferencija ENERGA. Posljednjeg konferencijskog dana se razgovaralo o biogasnim elektranama kao investicionoj prilici za poljoprivrednike, aktuelnim istraživanjima i pravcima razvoja termoenergetike u BiH, zatim potencijalima za primjenu visokoefikasne kogeneracije grijanja i hlađenja u BiH i projektima finansiranja mjera energijske efikasnosti.

ENERGA 2019 se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva energije, industrije i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade Kantona Sarajevo.

Partneri projekta su Vanjskotrgovinska/spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i Privredna/gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine. Sponzori projekta su Ured specijalnog predstavnika u BiH, USAID EIA, UNDP, GIZ, FL Wind i BH telecom.

Energetika.ba