Victoria: Klimatske promjene i zagađenje zraka su stvarni problemi

Victoria: Klimatske promjene i zagađenje zraka su stvarni problemi

Princeza prestolonasljednica Victoria, princ Daniel i zamjenica predsjednika Vlade i ministrica za okoliš i Klimu Švedske Isabella Lövin prisustvovali

Princeza prestolonasljednica Victoria, princ Daniel i zamjenica predsjednika Vlade i ministrica za okoliš i Klimu Švedske Isabella Lövin prisustvovali su danas u Sarajevu otvaranju konferencije “Pametan rast za novu klimatsku stvarnost”.

Na konferenciji će biti riječi o tome kako odgovoriti na klimatske izazove 21. vijeka na održiv način.

Švedska i UNDP su ključni akteri u inovacijama i ubrzanju razvoja u Bosni i Hercegovini te će na konferenciji biti predstavljeni primjeri dobre prakse iz različitih oblasti urbanog razvoja.

Princeza prestolonasljednica, koju je generalni sekretar Ujedinjenih nacija imenovao jednom od 17 ambasadora Ciljeva održivog razvoja i Agende 2030, kazala je danas u uvodnom govoru na otvaranju konferencije da su odnosi između BiH i Švedske veoma dobri na nekoliko nivoa.

Podsjetila je da je oko 60.000 izbjeglica iz BiH došlo u Švedsku tokom ratnih dejstava devedesetih u BiH, a većina ih je ostalo živjeti u toj zemlji gdje su izgradili život, ali su odigrali i važnu ulogu u izgradnji boljeg i dinamičnijeg društva u Švedskoj.

– Danas u Švedskoj živi oko 100.000 građana iz BiH, a još od devedesetih godina dvije države su sarađivale te smo i nastavili u tom smjeru radeći aktivno da BiH postane članica Evropske unije – naglasila je princeza Victoria.

Govoreći o temi današnje konferencije, potvrdila je da ima saznanja da BiH poduzima sve mjere da smanji zagađenje zraka, ali je ocijenila da nove ideje i nove tehnologije mogu pomoći u tim naporima, uz neophodnost zajedničkog rada kako bi se odgovorilo na te izazove.

Upozorila je da zagađenje zraka predstavlja jedan od najvećih uzroka prerane smrti u svijetu, ali nažalost i u BiH zbog čega je današnji skup prilika da se razmjene iskustva i predoče nove inovativnije prakse.

– Klimatske promjene i zagađenje zraka su stvarni problemi i potrebno je djelovati sada – zaključila je Victoria koja je pozvala učesnike konferencije da iskoriste ovakve mogućnosti za učenje, ali i kasnije za razmjenu iskustava s drugima.

Kako je upozoreno na skupu zagađenje zraka i klimatske promjene dvije su strane iste medalje koji utiču na zdravlje ljudi, a BiH je suočena s velikim nivoom zagađenosti.

U svijetu, rečeno je, oko sedam miliona ljudi umre od zagađenosti zraka te su potrebne brze intervencije kako bi se zaštitili životi, a ova generacija prva je koja je toga svjesna i posljednja koja može nešto uraditi da se to promijeni.

Na otvaranju konferencije osim princeze prestolonasljednice i švedske ministrica za okoliš i klimu Isabella Lövin, obratio se i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić te rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera.

Konferencija je prilika za dinamičnu debatu o politikama zelenog razvoja, boljoj kvaliteti zraka, pametnijim urbanim rješenjima i investiranju u energetsku efikasnost, a okupit će učesnike iz javnog, privatnog, akademskog i nevladinog sektora i iz međunarodnih organizacija.

Švedskoj su energetska efikasnost, zeleni i pametni gradovi i dobar kvalitet zraka te zaštita okoliša u samom vrhu prioriteta.

 

(FENA)