Energetika.ba
Zaštita okoliša

Đapo: GIKIL mora poštivati zakone Bosne i Hercegovine

Autor: Energetika.ba
Đapo: GIKIL mora poštivati zakone Bosne i Hercegovine

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo razgovarala je danas s predstavnicima Uprave GIKIL-a d.o.o. Lukavac i generalnim direktorom Dabasheshom Gangulijem te s predstavnicima Sindikata radnika GIKIL-a nakon što je ovo privredno društvo ostalo bez okolišne dozvole.

Predstavnici GIKIL-a d.o.o. Lukavac izvijestili su ministricu Đapo da će ovih dana biti potpisan ugovor s jednom od certificiranih konsultantskih kuća za izradu zahtjeva za izdavanje okolišne dozvole.

Problemi u GIKIL-u nastali su usljed neodgovornog odnosa Uprave ovog privrednog društva koje nije poštovalo mjere zaštite okoliša propisane okolišnom dozvolom.

Prema najavi GIKIL-a, u završnoj fazi je instaliranje sistema za kontinuirani monitoring utjecaja na okoliš, kao i određene mjere za reduciranje emisija otrovnih materija u vodu, zrak i zemlju, o čemu će biti obaviještene nadležne institucije.

- Nije sporno da su sve nadležne institucije zainteresirane za očuvanje radnih mjesta, ali GIKIL je dio velike multinacionalne kompanije koja mora poštovati zakone BiH i pokazati društvenu odgovornost, jer građani imaju pravo i treba da rade u pristojnim uvjetima i žive u zdravom okruženju - kazala je Đapo.

Kada privredno društvo GIKIL d.o.o. Lukavac ispuni zakonom propisane uvjete i u skladu sa njima podnese zahtjev za izdavanje okolišne dozvole, Federalno ministarstvo okoliša i turizma će ga odmah dati u proceduru i izjasniti se o tome, saopćeno je iz Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

Energetika.ba / FENA