Energetika.ba
Zaštita okoliša

Golić: Hrvatska prolongirala izgradnju odlagališta na Trgovskoj gori

Autor: Energetika.ba
Golić: Hrvatska prolongirala izgradnju odlagališta na Trgovskoj gori

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske je iz nekoliko izvora dobilo nezvanične informacije da je Hrvatska prolongirala za 2022. godinu odluku o izgradnji odlagališta radioaktivnog i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori, ali još nije dobilo zvaničnu potvrdu, rekla je Srni resorni ministarka Srebrenka Golić.

"Ako se ove informacije potvrde, dobijamo dodatno vrijeme za aktivnosti koje će dovesti do toga da Hrvatska definitivno odustane od izgradnje ovog odlagališta u neposrednoj blizini granice, jer bi to bio presedan, nezabilježen u svijetu", naglasila je Golićeva.

Ona napominje da, uprkos stalnom insistiranju, Ministarstvo nema zvaničnih saznanja o aktivnostima Hrvatske u vezi sa izgradnjom odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori - hrvatske vlasti i institucija ne daju nikakve zvanične odgovore na upite i inicijative koje dolaze iz Republike Srpske i BiH.

"Sva naša saznanja su dobijena posrednim putem, iz medija i redovnim praćenjem portala hrvatskih institucija. Ovakav stav Hrvatske nije u skladu sa dobrosusjedskim odnosima, ali ni sa obavezama koje su preuzeli na sastanku, u maju 2016. godine, kada je rečeno da ćemo o svemu biti redovno obavještavani", podsjetila je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.

Parlament BiH je u maju 2016. usvojio Rezoluciju o neprihvatanju izgradnje skladišta i odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini granice sa BiH.

Hrvatska namjerava da otpad niske i srednje radioaktivnosti odlaže u nekadašnjem vojnom objektu "Čerkezovac", gde postoje vojni objekti nekadašnje ЈNA ukopani u Trgovskoj gori.

Prema Strategiji zbrinjavanja radioaktivnog otpada Hrvatske, koja je usvojena prije nekoliko godina, predviđeno je da sav nuklearni otpad u toj zemlji, kao i dio iz Nuklearne elektrane Krško iz Slovenije, bude zbrinjavan na jednoj lokaciji, odnosno Trgovskoj gori.

Energetika.ba