Energetika.ba
Zaštita okoliša

Ministrice Pozder i Duraković o Trgovskoj gori

Autor: Energetika.ba
Ministrice Pozder i Duraković o Trgovskoj gori
Foto: FENA

Federalne ministrice okoliša i turizma Nasiha Pozder i obrazovanja i nauke Jasna Duraković održale su sastanak sa dekanima i profesorima sa univerziteta u Tuzli, Sarajevu, Bihaću i Mostaru, kao i sa direktorima Federalnog hidrometeorološkog i Agropedološkog zavoda. Sastanku je prisustvovao i predstavnik NVO Green Teama.

Na sastanku je dogovorena podrška naučno-istraživačkim radovima u kojima se autori i istraživači bave problemom odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša u junu ove godine, u Bihaću, u organizaciji Biotehničkog fakulteta, bit će održana naučna konferencija koja će u fokusu imati upravo Trgovsku goru.

To će biti dobra prilika da institucije, stručnjaci i nevladine organizacije prezentiraju rezultate istraživanja o ovoj temi, te da pokažemo kvalitetan naučni pristup stručnjaka iz Bosne i Hercegovine u razumijevanju i u reakcijama na sve eventualne prijetnje po okoliš i zdravlje ljudi. 

Na sastanku je rečeno i da predstavnici vlasti, akademske zajednice i nevladinog sektora moraju biti više povezani u rješavanju brojnih problema, kakav je i pomenuti problem Trgovske gore, ali i drugih o kojima je ovom prilikom bilo riječi poput unapređenja nastavnih planova i programa, te dodatnih mogućnosti putem sistema dualnog obrazovanja, a sve s ciljem zadovoljenja potreba tržišta rada u oblasti turizma u FBiH, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.