Energetika.ba
Zaštita okoliša

Svjetski dan zaštite okoliša obilježen i u Kantonu Sarajevo

Autor: Energetika.ba
Svjetski dan zaštite okoliša obilježen i u Kantonu Sarajevo

Svjetski dan zaštite okoliša u Kantonu Sarajevo obilježen je danas posjetom Ravnoj Vali, koja se nalazi na području između planina Igmana i Bjelašnice, i jedina je prašuma u ovom kantonu.

- Riječ je  o jedinstvenom primjeru prašume, netaknute prirode u kojoj čovjek nije imao nikakvu, osim naučnu, intervenciju - istakao je dekan Šumarskog fakulteta prof.dr. Ahmet Lojo.

Ministar privrede KS Adnan Delić je rekao da se ovakvim manifestacijama želi skrenuti pažnja na važnost prašuma, ali i na potrebu unapređenja i zaštite cjelokupnog šumskog ekosistema.

- Bosna i Hercegovina je zemlja vrlo bogata biološkom raznolikošću. Nalazi se među prvih pet zemalja u Evropi s visokim brojem endemskih i reliktnih vrsta, kao što je i ova naša prašuma. Ipak, uprkos toj biološkoj raznolikosti, paradoksalno je i poražavajuće da naša zemlja ima tek oko 2% teritorije pod zaštitom i nalazi se na samom dnu na evropskoj listi zaštićenih područja - kazao je ministar Delić.

Ravna Vala je smještena na sjeveroistočnim padinama planine Bjelašnica. Drvna masa te prašume znatno je veća od okolnih šuma, a visina pojedinih stabala je 40 metara. Rasprostranjena je u visinskom intervalu između 1.280 i 1.440 metara nadmorske visine s dominantnom istočnom i jugoistočnom ekspozicijom.  U prašumi Ravna Vala, osim drugih divljih životinja, živi i mrki medvjed koji je je najveća divlja životinja u Bosni i Hercegovini.

- U prašumi je strogo zabranjena bilo kakva ljudska intervencija kao što je sječa, odvlačenje iz šume starog, palog drveća, branje šumskog bilja i slično. Kad neko stablo padne pod uticajem snijega i vjetra ili od starosti, ono ostaje u prašumi - istakao je dekan Lojo.

Kako su istakli predstavnici struke s fakulteta i „Sarajevo – šuma“, dopušteno je samo provoditi naučno-stručna istraživanja, uz saglasnost nadležnog preduzeća, te aktivnosti praćenja stanja i promjena koje direktno mogu kazati u kom smjeru idu klimatske promjene na našim prostorima.

Organizator današnje manifestacije bilo je preduzeće „Sarajevo – šume“, saopćila je Služba za protokol i press KS.

(Energetika.ba)