Zbog reverznog režima transporta gasa za Zapadnu Evropu cijene na rekordnom nivou

Zbog reverznog režima transporta gasa za Zapadnu Evropu cijene na rekordnom nivou

Gasovod "Yamal-Evropa", koji služi za transportovanje ruskog gasa u Zapadnu Evropu, već peti dan funkcioniše u reverznom režimu, što znači da se gas š

Gasovod “Yamal-Evropa”, koji služi za transportovanje ruskog gasa u Zapadnu Evropu, već peti dan funkcioniše u reverznom režimu, što znači da se gas šalje iz Njemačke u Poljsku, pokazuju podaci njemačkog gasnog operatora.

Cijene gasa u Evropi skočile su na rekordan nivo ove sedmice, nakon što je obrnut smjer toka gasa u “Jamalu”.

Rusija je saopštila da reverzni tok gasa nije politički potez, ali se dešava u vrijeme povećanih tenzija između Moskve i Zapada povodom Ukrajine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je prije dva dana da se obrnuto transportovanje gasa dešava jer nema narudžbi od kupaca.

Putin je jučer rekao da je Poljska isključila Rusiju iz regulisanja rada ovog gasovoda.

Prema jutrošnjim podacima, na njemačko-poljskoj granici gas se kreće na istok, u Poljsku, u količini koja je na sat ekvivalentna energiji od 1,1 miliona kilovat časova. Ovakav nivo toka očekuje se tokom čitavog dana.

Ruski “Gasprom” za danas nije rezervisao tranzitne kapacitete za izvoz preko gasovoda “Yamal-Evropa”, navodi se u podacima sa berze energenata.

 

Energetika.ba