Džindić: Reorganizacija nije hir nego potreba, nijedan rudar neće ostati bez posla

Džindić: Reorganizacija nije hir nego potreba, nijedan rudar neće ostati bez posla

U Sarajevu je danas održan sastanak predstavnika Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Elektroprivrede BiH i Samostalnog sindikata

U Sarajevu je danas održan sastanak predstavnika Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Elektroprivrede BiH i Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

U obraćanju na konferenciji za novinare nakon sastanka, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić rekao je da nije postignut nikakav dogovor, jer su predstavnici sindikata napustili sastanak.

“Podsjetit ću na događaje iz nedavnog perioda. Zadnji put smo imali cjelodnevni sastanak u zgradi Elektroprivrede kada su tri rudnika bila blokirana. Tada smo riješili problem i odblokirali račune sva tri rudnika. Tada smo se dogovorili da ćemo napraviti plan restruktuiranja rudnika”, kazao je Džindić.

On je dodao kako su iz sindikata tada rekli kako su zahvalni da je neko napokon smogao snage da uđe u takvu vrstu reorganizacije.

Naime, predstavnici Sindikata na današnjem su sastanku predložili sporazum koji se sastojao od osam tačaka, ali su ga napustili nakon što je došlo do razmimoilaženja stavova na drugoj tački, koja se ticala detaljnih smjernica za period 2021-2023.

Prethodno je zajednički razmotrena prva tačka koja je bila prihvatljiva objema stranama.

“Tada smo podcrtali, a i sada i ponavljam. Nijedan rudar neće ostati bez posla. U narednom periodu nastavit ćemo ovaj pregovarački proces. Nije Elektroprivreda FBiH odustala od investiranja u rudnike”, kazao je Džindić.

On je dodao kao se danas moglo doći do finalnog sporazima koji bi potpisala i EPBiH ali se u njega moraju dodati i određene stvari koje EP traži od sindikata, šta sindikat mora ispuniti.

“Očekujem vrlo brzo nastavak pregovora, jer nije cilj Vlade FBiH da niti jedan rudar ostane bez posla i to se neće desiti. Plan reorganizacije nije ničiji hir nego potreba, jer rudnici iz svojih prihoda ne mogu izmiriti ni svoje obaveze”, istakao je Džindić.

Džindić je istakao kako se kroz restrukturitanje rudnika ima namjera dovesti sve rudnike u ravnotežan položaj.

“Moramo brzo raditi da bismo spasili čitav elektroenergetski sektor.  Pozivam sindikat da iduće sedmice nastavimo pregovore”, istakao je on.

Generalni direktor Elektroprivrede FBiH Admir Andelija kazao je kako su morali prekinuti sastanak sa sindikatima, a razgovarano je o statusu uposlenika u procesu reorganizacije.

“Sastanak je trajao pola sata, odmah smo vidjeli da ne postoji razumjevanje Sindikata za dogovor. Sindikat je došao sa ultimatumom da se ispune tačke iz njihovog sporazuma. Dali smo obećanja da kada su u pitanju proizvodni radnici neće ostati bez ugovora o radu”, kazao je Andelija.

On je istakao kako se sva koplja lome na broju koji je oko 1.700 uposlenih u svih 7 rudnika.

“Imali smo dosta nezvaničnih sastanaka na kojima nismo imali nerazumijevanja. Možemo doći do dogovora, ali Sindikat nije naučio da sluša drugu stranu. EP BiH, resorno Ministarstvo i Vlada FBiH neće odustati od humanog odnosno socijalnog zbrinjavanja viška uposlenika u rudnicima”, istakao je on.

Energetika.ba