Kalifornija do 2035. planira zabraniti prodaju novih vozila s pogonom na gorivo

Kalifornija do 2035. planira zabraniti prodaju novih vozila s pogonom na gorivo

Američka savezna država Kalifornija planira zabraniti prodaju novih vozila sa pogonom na gorivo, a odluka bi trebala biti na snazi do 2035. godine. Ka

Prema njegovim riječima, najmnogoljudnija savezna država u Sjedinjenim Američkim Državama je čvrsto odlučna u namjeri da provede ovu odluku, objavila je Al Jazeera English. Smatra se da je ovo jedna od najznačajnijih odluka po ovom pitanju s obzirom na to da je Kalifornija najveće automobilsko tržište u SAD-u. Od ukupne prodaje vozila u SAD-u 11 posto otpada na ovu saveznu državu. I druge savezne države su najavile da će prioritet biti sve veća upotreba ekološki prihvatljivijih vozila.

Osim navedenog, guverner Kalifornije Newsom je najavio da će do 2024. godine biti zabranjeno hidrauličko frakturiranje za istraživanje nafte i gasa, prenosi Klix.

Američki predsjednik Donald Trump je pokušao onemogućiti Kaliforniji da provede zahtjev o prodaji isključivo električnih vozila, dok je njegov protukandidat za predsjednika iz reda demokrata Joe Biden obećao da će osigurati milijarde dolara za električna vozila.

Newsom tvrdi da će se propisima omogućiti da se prodaju vozila koja neće zagađivati okoliš i da će to za posljedicu imati smanjenje emisije štetnih gasova za 35 posto. Ukazao je na to da to neće značiti da građani neće moći imati vozila sa pogonom na gorivo koja su već proizvedena i da ih neće moći kupovati ili prodavati.

Iz organizacije koja okuplja vodeće proizvođače automobila General Motors, Toyotu i Volkswagen su poručili da bilo kakva zabrana, kako su saopćili, ne doprinosi tržišnom uspjehu. Tvrde da od ukupne prodaje vozila u Kaliforniji 10 posto otpada na ona električna, što je opet najveći postotak u SAD-u.

Energetika.ba