Bičakčić: Tokom savjetovanja BH K CIGRE i izložba elektroenergetske opreme

Bičakčić: Tokom savjetovanja BH K CIGRE i izložba elektroenergetske opreme

Tokom održavanja 16. Savjetovanja bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE), u Neumu će biti održa

Tokom održavanja 16. Savjetovanja bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE), u Neumu će biti održana i izložba proizvođača elektroenergetske opreme, a prve prijave već su počele pristizati. Gordan Kolak, predsjednik Uprave hrvatskog Končara najavio je ranije učešće te kompanije i na savjetovanju, što je prva prijava iz inostranstva za prezentaciju na ovom stručnom i poslovnom skupu.

O pripremama za savjetovanje elektroenergetičara biće riječi na sjednici Upravnog odbora Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE, zakazanoj za danas u Sarajevu.

Najavljujući sjednicu predsjednik CIGRE BiH Edhem Bičakčić izjavio je da je prema članovima, potencijalnim autorima i učesnicima upućeno 2.500 mailova, a prema kompanijama 500 poziva.

-Raduje nas da je za 16. savjetovanje, čije je održavanje planirano za jesen ove godine, već prijavljeno 137 referata,  što svjedoči o vitalnosti našeg članstva,  njihovoj posvećenosti struci, nauci, novim tehnologijama, razvoju i izazovima tranzicije energetskog sektora – kazao je Bičakčić za Fenu.

Najavio je da će na početku savjetovanja biti prezentirana četiri izuzetno aktuelna referata: Pravci energetske tranzicije, Tržište energije i obnovljivi izvori; Ograničenost distributivnih  i prenosnih kapaciteta te Trendovi u elektromobilnosti.

Na dnevnom redu ove sjednice, između ostaloga, je i informacija o aktivnostima u Međunarodnoj konferenciji o elektrodistribuciji – CIRED, a biće održana sredinom idućeg mjeseca u Rimu. Autori iz BiH će na tom skupu prezentirati četiri stručna rada a grupa domaćih stručnjaka učestvovati na sastancima radnih grupa i odbora nacionalnih ogranaka.

Energetika.ba / FENA