BiH plin dobiva ‘Turskim tokom’, nema straha od obustave

BiH plin dobiva ‘Turskim tokom’, nema straha od obustave

Potpuna obustava isporuke plina kroz glavni evropski plinovod “Sjeverni tok 1” pojačava tenzije između Moskve i Brisela, ali i zabrinutost u cijeloj E

Potpuna obustava isporuke plina kroz glavni evropski plinovod “Sjeverni tok 1” pojačava tenzije između Moskve i Brisela, ali i zabrinutost u cijeloj Evropi.

Iako je prekid isporuke do 3. septembra obrazložen održavanjem kompresora plinovoda, činjenica je da je transport plina u junu smanjen na 40, a u julu na 20 posto kapaciteta.

Najbogatije države

Isto tako, od početka rata u Ukrajini Rusija je potpuno obustavila isporuku Bugarskoj, Danskoj, Finskoj, Nizozemskoj i Poljskoj, što rasplamsava optužbe da Rusija energente koristi kao oružje i izaziva strah od recesije, a na racionalizaciju potrošnje energije primorava i najbogatije države Evrope.

Kada je riječ o BiH, za sada nema nikakvih nagovještaja bilo kakvih problema u isporuci plina.

– Sva ova priča o “Sjevernom toku 1” odnosi se na Evropu i snabdijevanje Njemačke i zemalja u Evropi, dok “BH-Gas” dobiva plin “Turskim tokom”. Remont smo već imali početkom juna, sve je završeno u dogovorenom roku i Sarajevo nijednog momenta nije imalo prekid dotoka plina. Čak i u danima kada je rađen remont “Gazprom” je osigurao redovno snabdijevanje bez ikakvih problema – kazala je za “Avaz” direktorica “Energoinvesta” Bisera Hadžialjević.

Dok Evropa strahuje, BiH za sada nema nikakvih najava problema, a iz “Energoinvesta” očekuju nastavak isporuke potrebnih količina plina u skladu s ugovorom.

– Imam osjećaj da bi mnogi, ne znam zašto, voljeli da ne bude plina, ali stanje je za sada pod kontrolom i redovno – istakla je Hadžialjević.

Sve se čeka

Kako sada stvari stoje, jedina briga snabdjevača, ali i potrošača, vezana je za oktobarsko definiranje cijene prirodnog plina.

– Kod nas je u primjeni tzv. naftna formula i u obračun ulazi period od januara do septembra. Prateći sva dešavanja oko nafte, stalno očekujemo da se dostigne taj neki pik i da stane ovaj suludi odlazak u nebo. Priželjkujemo da cijene ostanu iste, ali nismo sigurni – rekla je Hadžialjević.

Više za 50 posto

Cijena plina u FBiH u avgustu ove godine viša je za 50 posto u odnosu na januar, a u odnosu na januar prošle godine za 105 posto! U poređenju s cijenama plina u Evropi, koje su u odnosu na početak prošle godine porasle čak 700 posto, bh. potrošači mogu biti čak i zadovoljni.

 

(Avaz)