Džindić pozvao KS na sastanak o zaštiti građana od poskupljenja gasa

Džindić pozvao KS na sastanak o zaštiti građana od poskupljenja gasa

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić pozvao je predstavnike vlasti i nadležnih javnih preduzeća Kantona Sarajevo na sast

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić pozvao je predstavnike vlasti i nadležnih javnih preduzeća Kantona Sarajevo na sastanak u sjedištu Vlade Federacije BiH, zakazanom za petak, 22. jula u cilju donošenja rješenja na zaštiti građana od posljedica poskupljenja gasa, izazvanog globalnim dešavanjima u Evropi i svijetu.

Na sastanak su pozvani Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Bisera Hadžialjević, direktorica “Energoinvesta”, Nihada Glamoč, direktorica ,,BH-Gasa”, Edis Baković, direktor “Sarajevogasa”, te Sejfo Ušanović, direktor “Toplana – Sarajevo”.

– S obzirom na aktuelnu situaciju, smatramo neophodnim da građanima pomognemo konkretnim mjerama za smanjenje udara rasta cijena prirodnog gasa do kojih očekujemo da ćemo doći zajedničkim radom i konstruktivnim prijedlozima rješenja. Kao jedinu tačku dnevnog reda sastanka predlažemo diskusiju i donošenje konkretnih i primjenjivih mjera za smanjenje efekata koje je prouzročio rast cijena prirodnog gasa na građane – naveo je ministar Džindić u pozivu.

Inače, ministar Džindić izjavio je kako je neophodno da se zajedno s predstavnicima Kantona Sarajevo na koji se odnosi 80 posto ukupne potrošnje gasa u Federaciji, poduzmu zajednički napori da se pred grijnu sezonu pomogne građanima. Na osnovu zahtjeva „Energoinvesta“, kao jedinog snabdjevača FBiH plinom, Vlada FBiH prošle sedmice dala je saglasnost za poskupljenje plina od 23 posto.

– Rast cijena gasa predstavlja novi značajan udar na životni standard građana, ali je bio neizbježan, jer je posljedica zahtjeva ruskog „Gazproma“. Druga negativna stvar je rast kursa dolara i pad eura, s obzirom na to da „Energoinvest“ isporučeni plin plaća prema ugovoru s „Gazpromom“. Ova odluka odnosi se na treći kvartal, a šta će se desiti do četvrtog kvartala, to danas niko ne zna. U entitetu RS cijena je povećana za nekih 16 posto, jer oni troše desetinu naše potrošnje – izjavio je ministar Džindić.

 

Energetika.ba / FENA