Džindić: Uključiti dodatne mjere za dovoljne količine električne energije

Džindić: Uključiti dodatne mjere za dovoljne količine električne energije

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je nakon sjednice Vlade FBiH da se moraju uključiti dodatne mjere kako

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je nakon sjednice Vlade FBiH da se moraju uključiti dodatne mjere kako bi se omogućila dovoljna količina električne energije za privredu i domaćinstva.

Zaključak Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH jeste da se nakon što je izvršena korekcija Zakona e električnoj energiji, resorno ministarstvo prati i izvijesti Vladu Federacije BiH i Parlament FBiH o uticaju navedene izmjene na poslovanje privrednih društava ili snabdijevača u Federaciji.

– Napravili smo informaciju i informisali kolege u Vladi i ona će biti upućena na Predstavnički dom na davanje saglasnosti. Analiza koja je urađena pokazala je da ovo ograničenje koje je trenutno na snazi, korekcijom Zakona o električnoj energiji, nama onemogućava da imamo dovoljnu količinu električne energije za kompletnu privredu i domaćinstva što znači da moramo uključiti dodatne mjere. Jedna od dodatnih mjera jeste da se omogući putem davanja saglasnosti od strane Parlamenta upotreba dva bloka koji su već van upotrebe. To su blok 4 TE Tuzla i blok 5 TE Kakanj – rekao je Džindić.

Ističe da će nakon što Parlament da finalnu saglasnost ,Elektroprivreda BiH biti u mogućnosti ponuditi svima koji traže električnu energiju dovoljnu količinu i bez ikakvih uslovljavanja.

Ovom prilikom, Džindić je ukazao da se na današnjoj sjednici Vlade FBiH raspravljalo o dvije stvari koje je problematiziralo Udruženje poslodavaca, a vezano je za nove ponuđene ugovore od Elektroprivrede.

– Jedna sporna tačka je bila havarijska energija. Radi se o tome da je Elektroprivreda BiH u punuđenim ugovorima predvidjela da će, u slučaju određene havarije na bilo kojem od postrojenja u elektroenergetskom sistemu, Elektroprivreda preuzeti 24 sata finansiranje i opskrbu dovoljne količine energije, a nakon toga da će u slučaju 24 sata da se ne riješi problem s određenim kvarovima, Elektroprivreda morati s tržišta uzimati energiju i onda će ponuditi u istoj cijeni kako kupi taj dan na tržištu privrednim društvima koje snabdijeva – kazao je Džindić.

Dodaje da je “taj član Elektroprivreda dodala zbog ograničenja u Zakonu o električnoj energiji da bi obezbijedila sebi sigurnost i stabilnost u poslovanju”.

– Druga primjedba poslodavaca jeste ograničenje u količini potrošnje. Elektroprivreda je predvidjela da od 0 do 1 gigavat sat potrošnje na tržišnom modelu snabdijevanja imamo toleranciju 10 posto u toku jednog mjeseca, s tim da su kompanije dužne da do 20. u tekućem mjesecu predlože potrošnju ili naprave plan potrošnje za naredni mjesec – naveo je Džindić nakon današnje sjednice Vlade FBiH.

(Energetika.ba / Fena)