Evropska sedmica održive energije u znaku neizvjesnosti o opskrbi energijom

Evropska sedmica održive energije u znaku neizvjesnosti o opskrbi energijom

Evropska sedmica održive energije (EUSEW) najveći je godišnji događaj posvećen obnovljivim izvorima energije i učinkovitom korištenju energije u Evrop

Evropska sedmica održive energije (EUSEW) najveći je godišnji događaj posvećen obnovljivim izvorima energije i učinkovitom korištenju energije u Evropi, a sastoji se od niza aktivnosti usmjerenih na izgradnju sigurne energetske budućnosti Evrope. Ove godine bit će održana od 26. do 30. septembra.

EUSEW okuplja institucije, privatne kompanije, organizacije, partnere na EU projektima, istraživače i druge aktere u promociji energetske tranzicije.

Evropska sedmica održive energije pokrenuta je 2007. od strane Evropske komisije i održava se svake godine kada se veliki broj aktivnosti širom Evrope organizuje kako bi građanima pokazali kako mogu da se pridruže tranziciji čiste energije. Od aprila 2021. organizuje je Evropska izvršna agencija za klimu, infrastrukturu i okoliš (CINEA), u saradnji s Glavnom upravom za energiju.

Evropska izvršna agencija za klimu, infrastrukturu i okoliš (CINEA) nasljednica je Izvršne agencije za inovacije i mreže (INEA). Službeno je osnovana 15. februara 2021. i upravlja programima Evropske komisije koji doprinose dekarbonizaciji i održivom razvoju.

Glavne teme na konferenciji koja će biti održana povodom Evropske sedmice održive energije uključuju REPowerEU – plan Evropske komisije da Evropa postane nezavisna od ruskih fosilnih goriva znatno prije 2030., digitalizaciju i integraciju energetskih sistema, energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije, potrošače i pravednu energetsku tranziciju, politike dekarbonizacije i međunarodnu saradnju.

U sklopu obilježavanja sedmice održive energije biće održana i prestižna ceremonija dodjele Evropske nagrade za održivu energiju za 2022. godinu 26. septembra, a na kojoj će prisustvovati Kadri Simson, evropska komesarka za energetiku.

Nagrade EUSEW osmišljene su kako bi se odalo priznanje pojedincima i projektima za njihove inovacije i napore u energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije.

Evropske nagrade za održivu energiju otvorene su za širok spektar radova i inovacija iz zemalja Evropske unije ili Evropskog ekonomskog prostora. Tu spadaju projekti namijenjeni za industriju, kao i lokalne inicijative i pojedinci koji pomažu građanima, privredi i javnom sektoru u radu na postizanju ciljeva Evropskog zelenog dogovora.

Na takmičenje su mogli da se prijave nedavno dovršeni ili tekući projekti i aktivnosti, kao i individualne i kolektivne akcije u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Ove godine žiri je odbrao 12 finalista u četiri kategorije takmičenja – inovacija, lokalna energetska akcija, žena u energetici i pionirska postignuća mladih u energetici. Pobjednici će biti izabrani javnim glasanjem putem interneta, koje će biti održano krajem ovog mjeseca a glasati mogu svi na https://interactive.eusew.eu/awards-public-vote.

(fena)