Francuska nuklearna industrija spremna graditi nove nuklearne reaktore

Francuska nuklearna industrija spremna graditi nove nuklearne reaktore

Francuska nuklearna industrija spremna je graditi nove nuklearne EPR reaktore treće generacije, izjavio je u ponedjeljak čelnik elektroenergetske

Francuska nuklearna industrija spremna je graditi nove nuklearne EPR reaktore treće generacije, izjavio je u ponedjeljak čelnik elektroenergetske tvrtke EDF, ocrtavajući prilagodbu smjera energetskog sektora u plinskoj krizi.

Očekuje se da će francuski predsjednik Emmanuel Macron u narednim tjednima najaviti gradnju do šest novih reaktora, navodi Reuters.

Francuski kapaciteti za gradnju novih nuklearnih elektrana dovedeni su pod znak pitanja nakon velikih problema u gradnji prvog EPR reaktora u Flamanvilleu u Normandiji, koji su odgodili njegovo otvaranje za nekih deset godina i izazvali velike troškove.

Reaktor u Flamanvilleu bit će prema najnovijem planu aktiviran do kraja iduće godine, izjavio je u ponedjeljak dužnosnik državne tvrtke EDF Alain Tranzer, dodavši je problem neispravnih varova riješen.

“Nuklearna se industrija mijenja i bit će spremna” za gradnju, poručio je Tranzer.

Troškovi i rokovi za prvi reaktor osigurat će dovoljno manevarskog prostora da provedemo u djelo što smo najavili, a drugi reaktori uključivat će “krivulju učenja”, dodao je dužnosnik francuske tvrtke.

Odluku Pariza o preusmjeravnju na EPR tehnologiju ubrzala je europska plinska kriza koja je šest mjeseci prije predsjedničkih izbora podigla cijene energenata i nagrizla kupovnu moć kućanstava u Francuskoj.

Izgradnja nuklearnih reaktora nove generacije osigurala bi i uvjete za postizanje ugljične neutralnosti do 2050., po “prihvatljivoj” cijeni, izvijestio je u listopadu francuski operater električne mreže RTE.

Isključivanje nuklearnih reaktora iz tog plana zahtijevalo bi iznimno dinamično širenje energije iz obnovljivih izvora, gotovo bez premca u Europi, upozorio je RTE.

( Hina)