Energetika.ba
Gas

Džindić: Neće doći do poskupljenja plina

Autor: Energetika.ba
Džindić: Neće doći do poskupljenja plina
Posljednjih dana ostavke, smjene i imenovanja u plinskom sektoru. Hoće li posljednja dešavanja ugroziti ovaj sektor, ali i o brojnim drugim aktuelnim temama, u Dnevniku 3 smo razgovarali sa Nerminom Džindićem, ministrom energije, rudarstva i industrije Federacije.

Na početku podsjeća da je nekada Energoinvest bio jedini dobavljač plina u BiH, te da je Uredbom iz 2007. godine određeno kako će se ta djelatnost razdvojiti u budućnosti, na snabdjevača i na operatora transportnog sistema.

"Negdje oko Nove godine, dolaskom pisma od Gazproma da se želi preći na Turski tok, odnosno da je to jedina opcija za Federaciju, dolazi do određenih problema i turbulencija na relaciji dvije kompanije, Energoinvest i BH-Gas. Vlada FBiH razmatra jedan takav sukob i daje određene zaključke koji se ne poštuju. Zatim Energoinvest povlači punomoći koje je dao BH-Gasu, firmi koja se bavila i distribucijom i transportom i snabdijevanjem. Energoinvest preuzima snabdijevanje, a BH-Gas ostaje na onom biznisu zbog kojeg je i osnovan, da bude operator transportnog sistema, što se na kraju i desilo. Dakle,operator transportnog sistema treba da se bavi onim djelatnostima koje su propisane u Uredbi, a nikako snabdijevanjem i ne smije se miješati te dvije djelatnosti."

Džindić pojašnjava da je Vlada FBiH jasno naredila dvjema upravama da se proces konačno mora razdvojiti, što je i urađeno, te danas imamo snabdjevača Energoinvesta, koji je jedini snabdjevač za FBiH i operatora transportnog sistema, BH-Gas.

"Dakle, ne možemo više miješati djelatnosti i ne može se više BH-Gas baviti uvozom i prodajom plina, za šta oni imaju veliku želju. Prelaskom na Turski tok, koji je bio uslov od strane Gazproma da bi se nastavila kontinuirana isporuka plina za građane Federacije, jeste da više bosanske kompanije ne mogu dogovarati transport kroz Mađarsku i Srbiju, da je to sve ušlo u nadležnost Gazproma. To pojednostavljuje proces samog uvoza i mogu reći da utiče i na finalnu cijenu. Dobro se sjećamo da je u prva tri mjeseca ove godine došlo do povećanja cijene plina od Gazproma prema snabdjevaču Energoinvestu, međutim ni jednog feninga Energoinvest nije povećao cijenu potrošačima. Dakle to je ta cijena koja je bila najavljena da će biti manja. Nije došlo do povećanja, ostala je na istom nivou, tako da jedno 30% cijena plina, koja je inače na tržištu otišla prema gore, je ostala na istom nivou."

Ističe da, u ovom trenutku, neće biti poskupljenja plina.

"Nadamo se da neće doći do nekih velikih oscilacija. Mislimo da će ostati na ovom nivou."

O Bloku 7 kaže da su obaviješteni od strane kineskog partnera da je došlo do određenih problema sa proizvođačima osnovne opreme koji je odustao od projekata koji podržavaju gradnju i proizvodnju električne energije iz uglja.

"Bilo je određenih opcija, određenih ponuda. Pošto je Parlament FBiH zadnji dao saglasnost za potpisivanje prvobitnog ugovora, a Elektroprivreda je putem Nadzornog odbora uputila dokumente prema Vladi FBiH. Vlada FBiH je razmotrila i obratili smo se Parlamentu, da se na Parlamentu raspravi i eventualno da saglasnost za promjenu ili odbije mogućnost promjene osnovnih elemenata tog postrojenja. Svaki projekat može biti uspješan i neuspješan. Nalazimo se na raskrnici hoće li Parlament prihvatiti takve jedne krucijalne izmjene ili neće."

Džindić navodi da će, zajedno sa Elektroprivredom, učiniti sve da ne ostanemo bez električne energije.

"Imamo određenih problema. U prvih šest mjeseci realizacija u rudnicima u koncernu Elektroprivrede je 86% u odnosu na planirano. Zajednički pad evidentiran je zaista u rudniku Kreka. On je u prvih sedam mjeseci negdje oko 71% od 100%. Stanje na depoima se lagano smanju i Elektroprivreda je u situaciji da mora potegnuti za alternativnim načinom snabdijevanja određene količine uglja kako bi proces tekao bez zastoja i kako bi imali dovoljnu količinu električne energije."

Energetika.ba / Federalna.ba