Kamen temeljac za HE “Buk bijela” na Drini 17. maja

Kamen temeljac za HE “Buk bijela” na Drini 17. maja

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će 17. maja biti položen kamen temeljac za hidroelektranu "Buk bijela" na Drini, kao i da će tog dana bit

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će 17. maja biti položen kamen temeljac za hidroelektranu “Buk bijela” na Drini, kao i da će tog dana biti održana zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske u Banjaluci.

Brnabić je rekla i da bi sljedeće godine trebalo da počne gradnja aerodroma u Trebinju, a da je Srbija izdvojila značajna sredstva za eksproprijaciju zemljišta.

Ona je to rekla u parlamentu na pitanje poslanika SNS Milimira Vujadinovića kada će početi radovi na izgradnji tog aerodroma, govoreći o pomoći i saradnji sa Republikom Srpskom.

Brnabić je, takođe, navela da bi krajem jula ili u avgustu trebalo da bude otvoren most “Bratoljub” između Ljubovije i Bratunca.

“Iskreno se nadam da ćemo konačno krajem jula ili u avgustu otvoriti taj most, koji smo mi završili sa naše strane 2017. godine. Čekalo se otvaranje graničnog prelaza. Taj most će mnogo značiti za ljude sa obe strane mosta”, rekla je Brnabić.

Ona je najavila i da će 17. maja biti održana zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske.

“Pravili smo pauzu preko godinu dana zbog korone, a sada kada se situacija stabilizovala, 17. maja idemo u Banjaluku, na zajedničku sednicu, da pokrenemo dinamiku oko brojnih projekata”, rekla je Brnabić.

U tom smislu, navela je da će 17. maja biti postavljen kamen temeljac za hidroelektranu “Buk bijela”, što je, kaže, strateški projekat “do kojeg nam je mnogo stalo”.

Kada je riječ o aerodromu Trebinje, koji je izuzetno važan, Brnabić je izrazila nadu da će se krenuti u izgradnju sljedeće godine.

“Izdvojili smo značajna sredstva za eksproprijaciju. Aerodrom biće u vlasništvu Srbije”, rekla je Brnabić i dodala da je važan i projekat automatizovane protivgradne zaštite.

Jedna od tema zajedničke sjednice vlada biće i otvaranje pograničkih industrijskih zona.

 

Energetika.ba