Klarić: Junska sjednica Predstavničkog doma energetski je spas za FBiH

Klarić: Junska sjednica Predstavničkog doma energetski je spas za FBiH

 Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koja će biti održana 21. juna bit će i set zakona iz oblasti energije, saopćeno je i

 Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koja će biti održana 21. juna bit će i set zakona iz oblasti energije, saopćeno je iz Naše stranke.

Zastupnica Naše stranke u Domu naroda Parlamenta FBiH Sanela Klarić je izjavila da je set zakona iz oblasti energije prvi pravi reformski set zakona iz te oblasti.

– U pravnom smislu oslonjen je na EU pravnu stečevinu i nema sumnje da se radi o važnom koraku ka EU integracijama. U razgovorima s evropskim zvaničnicima ovi zakoni su više puta naglašavani kao zakoni od izuzetnog značaja – dodala je Klarić.

Jedan od njih je Prijedlog zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH. S tim zakonom može se očekivati razvoj ravnopravne i pravedne tržišne utakmice i između različitih energenata, što do sada nije bio slučaj.

Drugi je Prijedlog zakona o električnoj energiji. Značajno pojednostavljuje administrativne postupke za izgradnju i rad proizvodnih postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, primarno solarnih elektrana i vjetroelektrana. Uvodi nove kategorije učesnika i djelatnosti na tržištu električne energije te osnažuje i dodatno štiti krajnje kupce električne energije, itd.

I treći je Prijedlog zakona o korištenju OIEiEK. Njime se, na primjer, po prvi put omogućuje građanima da, bez formiranja pravnih lica, budu ravnopravni sudionici energetskog sektora, da proizvode električnu energiju za svoje potrebe. Taj prijedlog zakona Klarić smatra i najznačajnijim.

– FBiH je na samom začelju svih evropskih zemalja kada je riječ o razvoju građanske energije. Jedini smo komad zemlje u Evropi u kojem nema niti jedno prosumersko postrojenje kao ni energetskih zadruga. Ovo su lako dostupni dodatni ili osnovni izvori finansiranja našim građanima, našim privrednicima, poljoprivrednicima, kojima mogu osigurati ili olakšati svoje poslovanje i život. Novi zakon predlaže mnogo transparentniji način odabira projekta čija će se proizvodnja subvencionirati a to su javne aukcije. Time bi se stalo u kraj koruptivnom načinu dodjele ugovora o otkupu po garantovanim cijenama koji je postojao u starom zakonu o korištenju OIEiEK – navela je Klarić.

Klarić je podsjetila da se za usvajanje tih zakona zalagala od 2018. godine, te smatra da je samo zbog neodgovornosti prethodne vlade njihovo usvajanje odgođeno do danas. S druge strane, Klarić ističe ažurnost nove Vlade na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem, te rukovodstva Predstavničkog doma na čelu s Mirjanom Marinković-Lepić, što su prepoznali važnost ovih zakona te ih stavili na dnevni red sjednice koja je prva nakon formiranja Vlade, koja može biti energetski spas za FBiH, saopćeno je iz Naše stranke.

(Energetika.ba)