Naši ublehaši: Grobar energetskog razvoja BiH opet bi dijelio lekcije

Naši ublehaši: Grobar energetskog razvoja BiH opet bi dijelio lekcije

Glavnu riječ u oblikovanju javnog mnijenja u BiH već godinama vode raznorazni eksperti. Dobar dio njih, čast izuzecima, zapravo vodi svoje ili rat

Glavnu riječ u oblikovanju javnog mnijenja u BiH već godinama vode raznorazni eksperti. Dobar dio njih, čast izuzecima, zapravo vodi svoje ili ratove svojih nalogodavaca, od velikih korporacija do političkih centara moći.

Jedan od takvih je već desetljećima, po pitanju energetskog sektora, profesor Mirza Kušljugić. On će rado s medijima podijeliti svoje prognoze, pozvati se na nepostojanje strategija, unijeti dodatni strah i u onako užasnuto i panično čitanje vijesti o globalnoj energetskoj krizi. I uvijek je aktuelan, samo iz razloga što ama baš nikoga ne zanima šta je Kušljugić govorio ‘jučer’ u odnosu na ono što govori danas.

Kušljugić ovih dana ponovo dijeli lekcije vlastima kako upravljati električnom energijom, a građane prepada kako se BiH nalazi u opasnoj fazi.

Za zaboravne, Mirza Kušljugić je bio jedan od glavnih grobara i kreatora propasti energetskih projekata iz 2008. godine. Ovaj vrli ekspert tvrdio je tada da “ne trebamo graditi previše objekata jer nećemo imati kome prodavati električnu energiju”. Jasno je valjda danas da je Kušljugić bio tek štetočina upotrijebljena da zaustavi sve razvojne projekte dok SDP ne dođe na vlast.

A kakvi su bili projekti koje je rušio Kušljugić govori činjenica da se za svaki energetski objekat koji je Vlada FBiH namjeravala graditi, prijavilo najmanje pet renomiranih partnera spremnih da u izgradnju ulože blizu 6 milijardi KM. Stigle su ponude iz Njemačke , Austrije, Švicarske.. Za izgradnju Bloka 7 TE u Tuzli prijavio se njemački i evropski div ENBW. Njemci po tom modelu u novoizgrađenom objektu ne bi bili ni većinski ni manjinski suvlasnik, objekt u Tuzli ostao bi stopostotnom vlasništvu Elektroprivrede BiH. Strani partner bi za uložena sredstva dobivao struju u količini koja je jednaka uloženim sredstvima. Nažalost, ovaj projekat je srušen u zaglušujućoj, bezumnoj, rušilačkoj i politikanskoj propagandi orkestriranoj iz Kušljugićevog SDP-a.

Dolaskom ove stranke na vlast, partneri sa Zapada su otjerati, a u projekt su uvedeni Kinezi – po potpuno novom modelu. Za novi model izgradnje profesor Kušljugić je imao samo riječi hvale. U intervjuu za Nezavisne novine poručio je kako je ključna stvar to da će elektroprivrede uz garancije vlada i državne vlade dobiti povoljne kredite za sufinansiranje izgradnje. Iz toga se da vidjeti u čijoj glavi se rodio model po kojem je FBiH izdala nelegalnu garanciju kineskoj banci za izgradnju Bloka 7. Kušljugić je tada hvaleći novi model poručio i kako on omogućava eliminaciju manjih firmi. I tu je bio djelimično upravu. Naime, taj je model eliminisao sve firme osim jedne, one iz Kine.

I gdje smo danas, 14 godina kasnije i isto toliko godina ekspertiza profesora Kušljugića. Izgradnja Bloka 7 s kineskim partnerima je definitivno propala, a BiH je propustila generacijsku šansu da danas bude evropski energetski div.

Kušljugić je po svemu sudeći razvoj svoje zemlje uništavao u korist susjeda. Dok je on zaustavljao svaki pokušaj stranih ulaganja u periodu prije 14 godina, Milorad Dodik i srbijanski tajkun Vuk Hamović izgradili su u manjem bh. entitetu više termo i hidro potencijala. Je li i koliko ovaj sumnjivi “ekspertski” angažman bio praćen i financijskom koristi najbolje bi dala odgovoriti imovinska kartica tuzlanskog profesora.

Navodno se naglo povećala, pa je možda i moguća provjera imovinskog stanja jedan od razloga što je Kušljugić odbijao nuđene mu izvršne funkcije, pa je umjesto pomaganja razvoju svojim navodnim znanjem, radije birao ugodne ambasadorske pozicije. Time je pak dokazao da je ekspert iz oblasti naplaćivanja prosipanja profesorske demagogije.

Energetika.ba