Energetika.ba
Novosti

BlackRock i AIIB predvođeni Kinom, podržavaju infrastrukturni fond fokusiran na energetsku tranziciju

Autor: Energetika.ba
BlackRock i AIIB predvođeni Kinom, podržavaju infrastrukturni fond fokusiran na energetsku tranziciju

Najbolji globalni menadžeri imovine uključujući BlackRock su među investitorima u infrastrukturni fond za privatni kapital fokusiran na Aziju koji je prikupio 800 miliona dolara, naglašavajući sve veći interes za klasu imovine usred nestabilnosti tržišta.

Fond Seraya Partners I zatvorio je iznad svog cilja od 750 miliona dolara, prema izjavi od utorka njegovih menadžera sa sjedištem u Singapuru, Seraya Partners.

Fond je usmjeren na ulaganja srednjeg tržišta s ciljem poboljšanja energetske tranzicije i razvoja digitalne infrastrukture na azijsko-pacifičkim tržištima i jugoistočnoj Aziji, prenosi CNBC.

- Infrastruktura ostaje atraktivna klasa imovine, rekao je James Chern, glavni investicijski direktor i upravljački partner u Seraya Partners.

- Većina glavnih igrača tek treba da se fokusira na raspoređivanje kapitala u srednjem tržištu infrastrukturnog prostora u Aziji. Procjena srednjeg tržišta je obično 30% niža od poslova s velikim kapitalom u Aziji, SAD-u, Europi općenito, navodi on.

Interes investitora za ovu klasu imovine raste u posljednjih nekoliko godina, uglavnom zbog želje za stabilnim prinosima u vrijeme visoke inflacije i povećane volatilnosti na javnim tržištima.

KKR navodno je prikupio skoro 6 milijardi dolara za svoj drugi azijsko-pacifički infrastrukturni fond u oktobru prošle godine, zatvorivši se sedam mjeseci nakon pokretanja.

Seraya Partners među svoje glavne investitore ubraja Azijsku infrastrukturnu investicionu banku (AIIB) predvođenu Kinom i penzioni fond Alberta Investment Management, kao i suverene fondove i porodične kancelarije iz Severne Amerike, Evrope i Azijsko-pacifičkog regiona.

Fond kojim upravlja Azija kaže da je već rasporedio polovinu prikupljenog novca na tri platforme.

AIIB procjenjuje da je potrebno uložiti 1,7 biliona dolara godišnje do 2030. kako bi se zadovoljila trenutna potražnja za održivom infrastrukturom.

- Gradovi u Aziji koji se brzo šire, intenziviranje klimatskih promjena i zastarjela infrastruktura stvorili su hitnu potrebu za rješavanjem rastućeg infrastrukturnog jaza u regiji od trilijuna dolara, rekao je Chern, koji je ranije bio u Morgan Stanleyu.

- Energetska tranzicija i digitalna infrastruktura bit će dvostruki motori koji će premostiti ovaj jaz i voditi nas prema net-zero ambicijama, rekao je.

(Energetika.ba)