Energetika.ba
Novosti

COP28: Poljoprivredni napori SAD i UAE koji su pogodni za klimu rastu na 17 milijardi dolara

Autor: Energetika.ba

Finansiranje zajedničkih napora Sjedinjenih Država i Ujedinjenih Arapskih Emirata na unapređenju klimatski prihvatljive poljoprivrede širom svijeta naraslo je na više od 17 milijardi dolara, objavile su zemlje u petak na klimatskom samitu COP28 u Dubaiju.

Poljoprivredna inovacijska misija za klimu (AIM for Climate) pokrenuta je 2021. na COP26 u Glasgowu, a finansiranje dolazi od vlada, kompanija i nevladinih organizacija.

Globalno, hrana i poljoprivreda doprinose oko trećine antropogenih emisija stakleničkih plinova, prema Organizaciji UN-a za hranu i poljoprivredu.

Gotovo 80 projekata najavljeno je u okviru inicijative AIM for Climate od 2021. godine, s ciljevima proširenja poljoprivrednih istraživanja, implementacije održivih poljoprivrednih praksi i smanjenja emisije metana.

"Mislim da je to natjeralo ljude da razmišljaju o hrani i poljoprivredi na mnogo drugačiji način", rekao je Reutersu ministar poljoprivrede Tom Vilsack na marginama konferencije.

"I mislim da se to ogleda, iskreno, u činjenici da je ova Zajednica prakse ... zapravo podigla hranu (i) poljoprivredu do tačke u kojoj je to sastavni dio sastanaka Zajednice prakse. To nije bio slučaj za prethodnih 27."

Sredstva za napore porasla su sa 13 milijardi dolara u maju, kada su SAD i UAE zajedno bili domaćini samita AIM for Climate u Washingtonu, i sa 8 milijardi dolara na COP27.

Novi ukupni iznos uključuje 12 milijardi dolara od vlada i 5 milijardi dolara od nevladinih stranaka kao što su kompanije i humanitarne organizacije, rekao je glasnogovornik AIM for Climate.
27 novih projekata najavljenih na COP28 kreću se od 500 miliona dolara do 150.000 dolara.

U jednom od najvećih projekata, kompanije uključujući Bunge (BG.N) i Alphabet's Google (GOOGL.O) rade s Nature Conservancy i brazilskom državom Para na širenju regenerativne poljoprivrede, što se općenito odnosi na prakse poput smanjene obrade usjeva i manja upotreba pesticida.

Po prvi put, poljoprivreda je glavni fokus na ovogodišnjem samitu o klimi, sa cijelim danom 10. decembra posvećenim temama o hrani i poljoprivredi.

"Razumijemo da moramo ubrzati inovacije... kako bismo mogli transformirati poljoprivredne prehrambene sisteme u održivije sisteme," izjavila je za Reuters ministarka za klimu i okoliš UAE Mariam Almheiri.

Grupe za zagovaranje žele da se nacije i kompanije koje prisustvuju, obećaju da će se pozabaviti posebno emisijama metana iz poljoprivrede, od kojih je većina iz stočarske proizvodnje.

(Energetika.ba)