Energetika.ba
Novosti

O čemu će se pričati na klimatskom summitu u Dubaiju?

Autor: Energetika.ba
O čemu će se pričati na klimatskom summitu u Dubaiju?

Ujedinjeni Arapski Emirati domaćin su UN-ove konferencije o klimatskim promjenama (COP 28). Godišnji klimatski summit trajat će do 12. prosinca 2023.

Očekuje se da će više od 70 000 delegata prisustvovati konferenciji, s ciljem ubrzanja energetske tranzicije i smanjenja emisija. Ključni trenutak na COP28 bit će završetak procesa koji će procijeniti kako svijet procjenjuje kakav je napredak postignut prema ispunjavanju ciljeva Pariškog sporazuma – i gdje zemlje zaostaju.

Uoči COP28, UNEP je objavio dva velika izvještaja koja su prikazala dubinu klimatske krize. Konstatuje se da trenutna obećanja povezana s klimom vode svijet na putu da se do kraja stoljeća zagrije za 2,5°C do 2,9°C, što je znatno iznad ciljeva Pariškog sporazuma. U međuvremenu, Izvještaj o jazu u prilagodbi otkrilo je da zemlje ne troše ni približno dovoljno novca na pripremu za brojne posljedice klimatskih promjena.

Delegati će raspravljati o ambicioznom paketu mjera koje bi ubrzale pravedan prijelaz na zelenu energiju. Vrlo optimistični posmatrači se nadaju da će to uključivati obaveze postepenog ukidanja fosilnih goriva, prestanka izgradnje novih elektrana na ugljen i utrostručenja kapaciteta obnovljive energije – uz udvostručenje energetske učinkovitosti – do 2030.

Prilagodba je u fokusu... izbjegavanje više nije tema

Ostala pitanja koja će zauzeti središnje mjesto na COP28 uključuju prilagodbu klimatskim promjenama. Zemlje su se na COP26 u Glasgowu obavezale udvostručiti finansiranje prilagodbe od 2019. do 2025. i nadaju se da će se na tom planu postići napredak. Također, postoje nade da će zemlje usvojiti Globalni cilj za prilagodbu, čime bi se povećala sredstva za zemlje i zajednice koje se bore s klimatskim promjenama.

U Dubaiju će se također razgovarati o takozvanom fondu za gubitke i štete, uspostavljenom prošle godine, koji bi usmjeravao finansiranje u ranjive zemlje. To bi pomoglo tim državama da se nose s nepovratnim posljedicama klimatskih promjena, poput dezertifikacije ili porasta mora. Na COP28 će se pokrenuti projekt Buildings Breakthrough, čiji je cilj ubrzati globalni prijelaz na zgrade otporne na klimatske promjene i zgrade s gotovo nultom emisijom. To se smatra ključnim ciljem budući da su zgrade i građevinski sektor odgovorni za 37 posto emisija ugljičnog dioksida povezanih s energijom.

Nade su da će tokom sljedeće dvije sedmice vlade i sektor nafte i plina pojačati ambiciozne mjere za obuzdavanje metana. Više od 150 zemalja već je potpisalo Global Methane Pledge, čiji je cilj smanjenje emisija za 30 posto do 2030. To se smatra ključnim korakom u naporima da se zagrijavanje održi ispod 1,5°C, što je glavni cilj Pariškog sporazuma, prenosi Energetika-net.com.

Još jedna inicijativa pod vodstvom UNEP-a koja će biti pokrenuta na COP28 je Clobal Cooling Pledge. Cilj mu je potaknuti zemlje da poboljšaju energetsku učinkovitost i povećaju pristup održivom hlađenju kroz niz zajedničkih ciljeva.

(Energetika.ba)