Energetika.ba
Hidroenergija

Košarac: Izgradnja HE 'Buk Bijela' isključivo u nadležnosti institucija RS-a

Autor: Energetika.ba
Košarac: Izgradnja HE 'Buk Bijela' isključivo u nadležnosti institucija RS-a

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac izjavio je da nije iznenađujuća današnja odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa zahtjevom 24 zastupnika iz prošlog saziva Parlamenta BiH za ocjenu ustavnosti dodijeljenih koncesija za izgradnju Hidorelektrane "Buk Bijela" na rijeci Drini.

Odlučujući o spomenutom zahtjevu, Ustavni sud BiH je na plenarnoj sjednici donio rješenje kojim je utvrdio da Komisija za koncesije BiH u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije, nije izvršila Djelimičnu odluku Ustavnog suda BiH iz jula 2021. godine. Zaključeno je da će Ustavni sud BiH ovo rješenje dostaviti Tužilaštvu BiH.

Ministar Košarac je naveo da, prema Zakonu o koncesijama BiH, zastupnici u Parlamentu BiH ne mogu biti strana u sporu pred Komisijom za koncesije BiH, odnosno nemaju legitimitet da predstavljaju stav BiH i zastupaju njen interes.

- Zastupnici mogu pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom BiH, ali nemaju legitimitet da vode postupak pred Komisijom za koncesije BiH, jer Zakon o koncesijama jasno kaže da postupak u ime BiH može da vodi isključivo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ili drugi organ koji odredi Savjet ministara, što nije učinjeno - ocijenio je ministar Košarac.

S tim u vezi, on smatra da Komisija za koncesije u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije nije mogla da postupa i odluči po nalogu Ustavnog suda, jer druga strana u sporu ne postoji.

-Dakle, 24 poslanika iz prošlog saziva ne mogu zastupati interes BiH, tako da ni Komisija za koncesije u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije nije mogla da ulazi u meritum stvari niti da odlučuje po nalogu Ustavnog suda BiH - dodao je Košarac.

On je, kako je saopćeno iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ustvrdio da "određeni predstavnici međunarodne zajednice i političke strukture iz SDA koriste Ustavni sud BiH za ostvarivanje svojih političkih ciljeva".

-Ustavni sud BiH godinama je produžena ruka i politički instrument funkcionera SDA i dijela međunarodne zajednice. Takvo sinergijsko djelovanje u pravilu je usmjereno protiv Republike Srpske i njenog ustavnog kapaciteta, što je nedopustiva praksa - stav je ministra Košarca.

Kako je naveo, nedopustivo je da takve strukture pokušavaju da ospore izgradnju HE ''Buk Bijela'', kao jedne od najvećih regionalnih investicija, blokirajući privredni razvoj Republike Srpske.

'Izgradnje HE ''Buk Bijela'', tvrdi Košarac, isključivo je u nadležnosti institucija Republike Srpske, jer se predmetno koncesiono dobro u potpunosti nalazi na njenoj teritoriji, tako da, smatra on, BiH nema nadležnosti u ovom predmetu.

Energetika.ba / FENA